Att Mats Jingblad skulle spela fotboll var nog inte större
överraskning eftersom pappa Lars-Olof spelade i HBK på 1950-talet. För Mats
blev det elva säsonger i A-laget, SM-guld, landslagsspel innan han blev
tränare. Där tog han upp HBK till Allsvenskan, vann cupen 1995 och har senare
även vunnit SM. Därutöver har han tränat flera allsvenska lag och även varit verksam
i Grekland. Och fortfarande håller han på med fotboll.
Mats Jingblad började sin ungdomskarriär i BK Astrio ute i Söndrum och var med i en framgångsrik årskull som gjorde att HBK blev intresserade av honom. 1976, ännu bara 17 år fyllda, tog han steget över till Bollklubben.
- Jag fick direkt börja träna med A-laget och spelade i B-laget. Tyvärr blev jag skadad och var borta ett tag första året, men det var en väldigt lärorik period, säger Mats, som året fick debutera i Allsvenskan och som ordinarie anfallare var med och vann SM-guldet 1979.
Mats Jingblads första guld var 1979. Här syns han i mittenraden längst till höger.
- Det var helt fantastiskt, väldigt roligt, att vinna SM-guld hade varit en dröm, menar Mats, som under den här tiden hade Roy Hodgson som tränare. Just engelsmannen har präglat mycket av Mats egen karriär som tränare senare i livet.
- Roy Hodgson, tillsammans med Bob Houghton, förändrade sättet att träna fotboll på i Sverige. Hela synsättet hur man var organiserade och tankesättet, hur man kom till anfall med inlägg och hur man i försvarsspelet jobbade med zonspel och överflyttningar. Det blev riktigt bra och var en storrevolution inom svensk fotboll, menar Mats.
Artiklar om gamla profiler finns här.
När Roy lämnade efter 1980 plockades holländaren Jan Mak in som tränare med nya influenser.
- Roy hade jobbat mycket med kollektivet medan Mak mer ville att individen skulle klara sig själv mycket. Vi kunde byta från libero till zonspel och till markeringsspel. Det var en stor kontrast till Roys spel, men Jan fick fram väldigt många bra fotbollsspelare i HBK.
Målskyttarna hemma 1986 mot Östers IF: Mats Jingblad, Per Olsson och Tommy Frejdh.
Mats Jingblad var kvar i HBK till 1987 när han efter degraderingen gick tillbaka till BK Astrio och då som spelande tränare.
- Här fick jag chansen att praktisera mitt tränarskap och vi lyckades klättra några divisioner, säger Mats, som tog med sig många intryck från sin aktiva karriär.
- Jag hade med mycket av Roys tankesätt, (Stefan) Lundins och (Kenneth) Roséns ledarskap. Jan Mak hade mycket individuell träning, samtidigt som jag hade med lite från landslaget. Man lär sig lite av alla som man har haft själv, tycker Mats.
Idel HBK:are i OS-landslaget mot Västtyskland 1986. Mats Jingblad, Per Olsson, Peter Henricsson, Ola Svensson, Kenneth Rosén och liggande Björn Nordberg.
Inför 1992 hade HBK åkt ur Allsvenskan och Stuart Baxter lämnade för att fortsätta sin tränargärning i Japan. Stig Nilsson kände till Mats Jingblad som person, och hade följt honom som tränare i Astrio, och tyckte det var dags att komma till HBK igen.
-Det var kul att få chansen. Det året var konstigt med att i nästa högsta divisionen var det fyra div.1-serier på våren, där de fyra vinnarna tillsammans med de fyra sämsta i Allsvenskan, spelade Kvalsvenskan på hösten, och vi lyckades vinna båda serierna, minns Mats, som förde tillbaka HBK till finrummet och där Mats var tränare fram till och med 1995.
- Vi hade många spelare som debuterade under mina år och som gjorde bra ifrån sig, medan några spelare hade blivit fullfjädrade allsvenska spelare, som t.ex. Niklas Gudmundsson och Niclas Alexandersson.
4-0 i hemmapremiären mot IK Brage 1987. Målskyttar Per-Åke Johnsson, Sven-Åke Landgren, Ulf Jönsson och Mats Jingblad efter matchen.
Två spelare från Falkenbergsregionen kom till HBK under de här åren och där båda hade en egenskap att i vilken division de än spelade så levererade de alltid det de skulle.
- Henrik Bertilsson hade förmågan att alltid göra mål, oavsett Allsvenskan eller div.3. En fantastiskt fin målskytt som lyckades göra enkla mål, komma igenom till friläge och förvaltade ofta dessa från 10-15 meter, förklarar Mats.
- Även ”Turbo” Svensson från Vinberg var lika bra oavsett division.
HBK hade ett bra lag de här åren och de lade grunden till det som skulle bli HBK:s bästa period i historien. Många spelare fick chansen att spela i både landslag och OS.
- Det var en väldigt bra era som vi hade där. Vi började jobba med det mentala och vi sprängde barriärer för att bli topplag. Vi satt på båten Varberg-Grenå, när vi var på väg till ett miniläger i Danmark, och där jobbade vi med målsättningen och försökte pränta in den. Vi hade med Lasse Ryberg som mental rådgivare för att lära oss tänka positivt.
Cupguldet 1995 är i hamn. Segerbild efter matchen med Mats Jingblad stående längst till vänster.
En majdag 1995 fick laget en bekräftelse på att de var på rätt väg. Cupguld efter finalvinst mot AIK med 3-1 på Gamla Ullevi.
- Vi mötte ett väldigt bra AIK men det kändes att det var vår dag. Det var första gången HBK var i cupfinal men vi kändes inte speciellt nervösa. Förväntningarna byggdes upp och känslan före matchen var att det här kommer vi att ta, berättar Mats.
Cupguldet innebar spel i Cupvinnarcupen och första motståndaren var Lokomotiv Sofia.
- Där fick vi uppleva hur det går till ute i Europa. Vi förlorade med 3-1 där nere, det var inte rättvist och det var mycket tjafs runt omkring. Här hemma vann vi med 2-0 och jag tror att de fick två man utvisade. De var inte vana vid sådana förhållande som vi hade här och vi lyckades vinna, säger Mats.
1995 hemmamatch mot IFK Göteborg på Olympia. Johnny Wärn och Mats Jingblad lever sig in i matchen.
Nästa match blev Parma.
- De var ett världslag på den tiden med den laguppställningen. Vi hade inga förhoppningar om att kunna rubba Parma. Samtidigt blev det kommunalarbetarstrejk så vi fick varken träna eller spela på Örjans vall. Vi fick träna i Haverdal och spela matchen i Göteborg, säger Mats, som givetvis inte glömmer 3-0 vinsten på Gamla Ullevi.
Inför returen fick HBK några motgångar som många kanske har glömt.
- Vi hade ju ett anfallsspel där vi hade snabba spelare i Alexandersson, Gudmundsson och ”Robban” och spelade 4-5-1. ”Gudis” blev avstängd efter första matchen och på matchdagen lämnade ”Tobbe” återbud, så vi fick ändra om till 4-4-1-1. Det var några jobsposter som är svårare för mindre lag att tackla.
- De fick den starten de hoppats på med 1-0 direkt och vi hade någon chans i första, och så gjorde de 2-0 precis innan paus. Efter paus hade Vougt en jättebra chans. Om vi hade fått 2-1 där så tror jag aldrig att de hade rest sig, men Stoichkov och de andra visade att de var ett världslag.
Redan innan Parma-matcherna hade Mats Jingblad accepterat att bli tränare för IFK Göteborg, så matchen i Italien blev hans sista i HBK. I Blåvitt fick han under första gången känna på hur det är att bli svensk mästare som tränare.
- Som spelare gör man det man ska och allt är roligt, medan du som tränare är ansvarig i förberedelserna men kan inte påverka spelet där ute så mycket. Du har ett helt annat ansvar.
Inför match i Champions League hösten 1997 mot Paris Saint Germain med IFK Göteborg. Mats Jingblad stående och Robert Andersson liggande.
- Det var väldigt kul och stimulerande i IFK. Jag tror att vi vann serien med tio poäng på 26 matcher. Niclas Alexandersson följde med från HBK och Andreas Andersson slog igenom, vi hade ett riktigt bra lag.
Tränarkarriären fortsatte och han har tränat även Örebro SK, Landskrona BoIS och IFK Norrköping i Allsvenskan, men har även hunnit med två sejourer i Grekland.
- Jag har haft en väldigt bra tränarkarriär och trivts väldigt bra. Från tiden i Grekland har jag fått vänner för livet, de var väldigt generösa och inbjudande, men går det sportsliga emot, då går de emot dig. Det var lärorikt som människa att uppleva en annan kultur.
Andra vändan i Iraklis 2004. Svenske spelaren Magnus Källander samtalar med "Jingan".
Det blev en tredje sejour i HBK när han 2011-12 var U19-tränare i föreningen.
- Det var trevliga två år som var jätteroliga. Att få jobba med ungdomar som är bland de bättre i Sverige och väldigt ambitiösa. Vi fick ju en framgång när vi vann junior-SM. Ju äldre ungdomarna är så vill man vinna mer men den individuella utvecklingen är ändå viktigast.
- Väldigt många av de spelarna är eller har varit elitspelare. De årgångarna från mitten av 1990-talet var väldigt bra årgångarna för HBK och föreningen har en akademi som är väldigt bra, berömmer ”Jingan”.
Därefter blev han sportchef i Hammarby och där Nanne Bergstrand blev ny tränare.
- Efter fem år i Superettan var det en förening med stora problem och dålig ekonomi. Vi gick upp direkt och började bygga upp ekonomin igen. Det var en fin förening att arbeta i, säger Mats, som nu inte själv stod ute i träningsoverallen på planen.
Som sportchef i HBK värvade han Richard Magyar till klubben. Med på bilden även Nanne Bergstrand och Imad Khalili.
- Jag jobbade mer på kontoret, det var annorlunda, men samtidigt rätt skönt att inte ha den dagliga pressen på sig att alltid instruera. Jag var ändå ganska nära laget. Då hade föreningen ingen scouting, ingen fysträning, så vi fick bygga upp allting. Då köpte vi bara Bosman-spelare men det var en väldigt lärorik och trevlig tid, tycker Mats, som i dag kan se ett Bajen som har helt andra ekonomiska möjligheter.
Sommaren 2018 tog han över sin moderklubb BK Astrio igen och avslutade förra året med serieseger div.4 och endast en förlust på hela året, i cupen mot IFK Göteborg.
- Efter en timma när det står 0-1 har vi två riktigt bra chanser men i stället gjorde de 0-2. Vi ska ju inte vara i närheten, men det var en rolig upplevelse, säger Mats, som på så sätt knöt ihop säcken med att börja sin aktiva karriär i Astrio och nu avslutade den som tränare i samma klubb.
2019 gjorde Mats sin sista säsong som tränare i moderklubben BK Astrio.
Han har dock inte slutat med fotbollen helt då han är tränare tre dagar i veckan på Asperos fotbollslinje.
- Jag hjälper även till i Astrios sportråd och numera är jag även med i Gamla Bollklubbares styrelse, säger avslutningsvis Mats Jingblad.
MATS JINGBLAD
Född 9 augusti 1958.
Från BK Astrio 1976, till BK Astrio 1988.
UEFA-matcher/mål 4/0.
Allsvenska matcher/mål 215/65.
Slutspelsmatcher/mål 6/0.
Guld 1979.
Tränare 1992-95 (cupguld och lilla silver 1995).
U-tränare 2012-13.
HP-Dribblern 1983.
Allsvensk tränare i IFK Göteborg 1996-1998, Örebro SK 2000-02, Landskrona BoIS 2004-05, IFK Norrköping 2008.
Svensk mästare som tränare i IFK Göteborg 1996.
Landskamper 11 A, 13 U, 5 J.
Alla artiklar om cupsegern finns här nedan