Cupsegern 1995: HBK avgjorde i slutminuterna

På måndag är det exakt 25 år sedan som HBK vann sitt enda cupguld hittills. På den tiden hette tävlingen Skandiacupen och vi ska under några dagar minnas tillbaka på det historiska guldet. Dels på vilka matcher som spelades och även minnas med några spelare som var med. Första matchen var mot div.1-laget Gunnilse IS på bortaplan.
HBK kom undan med lite blotta förskräckelsen mot div.1-laget Gunnilse IS på Hjällbovallen i Angered. Lagen hade mötts även 1988 i cupen och då vann 031-laget med 3-1. Den här gången fick HBK revansch även om segern satt långt inne.

Niklas Gudmundsson visade vägen när han pricksköt in 0-1 i 25:e minuten efter fint samspel med Niclas Alexandersson. ”Gudis” fick senare utgå i matchen p.g.a. en lårkaka.

Kvitteringen kom överraskande efter att Tomas Hakso blev helt fristående i straffområdet och med en gammal hederlig tåfjutt placerade han bollen i mål.

Under matchens sista fem minuter avgjorde HBK matchen. Först ett fint inspel från vänsterkanten av nyinsatte Andreas Hedström och som Mats Lundgren kunde vricka i mål, och kort därefter kunde Niclas Alexandersson fastställa slutresultatet på en nick efter ett genombrott och fin framspelning från Magnus ”Turbo” Svensson.

Resultatet innebar att Gunnilse, som ligger på sjätte plats i div 1, inkasserade sin första hemmaförlust för säsongen.

I HBK fick Gudmundsson beröm där framme ihop med Mats Lundgren. På mitten gjorde Peter Lennartsson en stark första halvlek medan Torbjörn Arvidsson höll ihop försvaret, där han fick spela då både Tommy Andersson och Rasmus Svensson var skadade, liksom Anders Johansson.

På bänken satt för första gången 17-årige Fredrik Ljungberg men något inhopp blev det inte för den unge talangen.

10 augusti 1994
Gunnilse IS – Halmstads BK  1 – 3 (0-1)

Håkan Svensson – Roger Johansson, Joel Borgstrand, Torbjörn Arvidsson, Fredrik Andersson – Niclas Alexandersson, Magnus Svensson, Peter Lennartsson, Mattias Karlsson (Andreas Hedström, 84) – Mats Lundgren, Niklas Gudmundsson (Robert Andersson, 60)
Avbytare Fredrik Ljungberg
Mål 0-1 (25) Niklas Gudmundsson, 1-1 Tomas Hakso, 1-2 (86) Mats Lundgren, 1-3 (89) Niclas Alexandersson