Fotbollen är en av grundpelarna som utformar det som vi idag kallar för civilsamhället, vilket innebär att föreningslivet är en bärare av samhällets sociala kapital - det som ibland har kallats för det nordiska guldet. Följaktligen blir fotbollens roll det som formar samhällets sociala liv och spelregler. Samtidigt som samhällets normsystem och värdegrund återspeglas inom fotbollen och blir ett fundament för individens skapande av tillit & relationer gentemot varandra.
Att arbeta med hållbarhet är viktigt för oss på Halmstads Bollklubb. Därför startade vi hållbarhetsprojektet
#FRAMÅT. Där social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet är vår utgångspunkt.
Vi har valt att bygga #FRAMÅT på fyra olika aktiviteter som vi hoppas ska göra skillnad och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling.
Kompissnack
I medier rapporteras ofta om en ökande psykisk ohälsa bland barn och unga och att allt fler söker till barn- och ungdoms- psykiatrin. Folkhälsomyndighetens återkommande enkäter
om skolbarns hälsovanor, visar att livsstilsfaktorer och skolstress har bidragit till denna negativa utveckling.
Kompissnack innebär att personal och spelare från våra representationslag gör regelbundna besök på kommunens skolor. Vid besöken öppnas det upp för diskussioner om mobbing, utfrysning, vänskap, trygghet, klimatångest och psykisk hälsa. Barn, föräldrar och lärare får möjligheten att ställa frågor om sportslig verksamhet och givetvis, sparka boll med spelarna. Under 2024 har vi besökt cirka 2000 elever.
Lässpelet
Läsning är en grundläggande färdighet som påverkar människors förmåga att delta aktivt i samhällslivet. I en värld där information blir alltmer digital och komplex är läsförmåga avgörande för att förstå nyheter, fylla i formulär, följa instruktioner och utveckla kritiskt tänkande. Samtidigt visar studier att läsförmågan bland både barn och vuxna minskar, delvis på grund av förändrade vanor, såsom ökad tid på sociala medier och mindre fokus på böcker.
Bristande läskunnighet riskerar att förstärka sociala klyftor, minska möjligheterna på arbetsmarknaden och försvåra integration. Att främja läsning är därför avgörande för ett jämlikt och demokratiskt samhälle.
Lässpelet innebär att personal och spelare från våra representationslag åker ut till skolor och bibliotek och läser högläsning för barnen. Lässpelet har under 2024 växt då intresset från skolor ökat. Det är inspirerande för barn och unga att komma i kontakt med våra positiva förebilder, syftet är att motivera till läsning.
Kvällsfotboll
Kvällsfotboll innebär att vi vill främja spontanfotbollen. Det har många effekter, bland annat hälsoeffekten men det handlar framförallt om att skapa en meningsfull fritid och en gemenskap vilket också är brottsförebyggande.
Vi bedriver Kvällsfotboll varje fredag i Kombihallen mellan 21:00-23:00. År 2024 lyckades vi skapa 20 tillfällen till fotboll på kul och förse deltagarna med ett gott uppförande. Över året så har vi snittat 90 deltagare vilket vi tycker är fantastiskt. 2025 siktar vi på 40 tillfällen och tror att antalet deltagare kan stiga till 150 deltagare i snitt.
Jobbsnack
Det finns i dag cirka en miljon människor i åldern 18 - 65 år som av olika skäl inte arbetar, är arbetslösa eller inte ingår i arbetskraften. Denna resa mot framtida utanförskap börjar som sagt för en hel del människor redan under skoltiden. Unga som då av olika skäl misslyckas i skolan och senare i livet inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden.
Ungefär 30 % av en årskull lyckas inte genomföra sina gymnasiestudier på tre år. Ungefär hälften av dem lyckas med detta något år senare, medan den andra halvan börjar vid 20 års ålder sin resa mot vuxenlivets framtida utanförskap. Praktiskt taget har alla dessa människor en viss förmåga till arbete som nästan aldrig tas tillvara på. Följaktligen blir de flesta högkonsumenter av välfärdstjänster och det blir en ond cirkel som blir svår att ta sig ur.
Sysselsättning och självförsörjning är otroligt viktigt när man pratar integration och gemenskap. Genom jobbsnack vill vi kunna ge fler möjligheten att ta sig in i arbetslivet.
Se filmen där vi får följa två praktikanter som varit ute på praktik genom Jobbsnack!
Mål
Målet med projektet är att alla barn och unga ska ha lika förutsättningar till att vara en del av och bidra till samhället samt till en god hälsa. Målen av projektet är indelade i två fokusområden:
- Innanförskap - Hälsa
Syfte
Syftet med projektet är att förmedla kunskap och öka medvetenheten hos barn och unga, när det kommer till innanförskap hälsa och välbefinnande.
Vill du som företagare vara en del av vårt samhällsprojektet #FRAMÅT? Hör av dig till: robert.nilsson@hbk.se