Olycklig inledning blev till ett bra slut

Det har gått femtio år men fortfarande är kvalet 1971 det bästa fotbollsminnet för Lars-Göran Karlsson. Han hade sju år tidigare varit med i det allsvenska kvalet där det blev idel förluster men fick nu vara med om avancemanget till Allsvenskan. HBK var tillbaka efter tolv år utanför.

Annars började kvalet 1971 olyckligt för HBK och Lars-Göran. Första matchen spelades mot IF Saab uppe på Folkungavallen i Linköping. Han började matchen i stor stil men efter tio minuter började motgångarna. Saabs Bernt Karlsson tog sig förbi Kennet Larsson och kom till skott.

- Jag blev en olycksfågel för vid det första målet försökte jag täcka skottet och det tog i min rygg och gick i mål. Sen blev jag skärrad och spelade dåligt. Jag kommer ihåg att jag blev nerskriven av Thure Isacson i Kvällsposten och det hade han kanske rätt i, säger Lars-Göran.


Det slutade till slut 4-3 till Saab och i kommande match väntade GAIS som var storfavorit att ta steget upp i Allsvenskan. 16 349 åskådare hade tagit sig till Örjans vall i en match som slutade 1-1.

- Jag hade repat mig och Thure Isacson skrev att ”det var en helt annan Karlsson än mot Saab”.Faksimil ur Hallandsposten 21 oktober 1971 inför hemmamatchen mot GAIS.


I Hallandsposten stod det att Lars-Göran tog ordentlig revansch och tillhörde lagets nyttigaste kuggar och fick tillsammans med ”Svängsta” Larsson och Tommy Södergren pris för sin insats efter matchen.


Resultaten hade nu utfallit så att för alla fyra lagen innebar seger i sista matchen att de skulle bli klara för Allsvenskan. HBK var tvingade att vinna annars skulle det bli spel i tvåan i fortsättningen och då gällde att inte komma i underläge mot Sandvikens IF på Råsunda.


Läs mer om kvalet 1971:
Vi minns tillbaka till kvalet 1971
Svängstas mål blev en tavla
Olycklig inledning blev till ett bra slut
Kvalhjältarna 1971
Lindau blev kvalhjälte


Enligt Hallandsposten var HBK på väg att falla bort drygt halvtimman in på matchen, då Sandvikens Kaj Larsson fick bollen efter det att Tomas Eriksson knuffats omkull och tappat lädret. Larsson sköt mot den som man trodde övergivna HBK-buren men Lars-Göran dök upp på mållinjen och knoppade bort lädret.

- Ja, jag räddade på mållinjen, när Tomas hade blivit bortspelad, genom att nicka bort bollen, det hjälpte säkert till, minns Lars-Göran Karlsson så här femtio år efteråt.


- Det var en härlig känsla att gå upp i Allsvenskan. Jag minns att min pappa flög upp till Stockholm för att se matchen, säger Lars-Göran och enligt Hallandsposten var det pappa Sölves (domarprofil i Halmstad) lyckligaste dag i sitt liv.


Lika bra mådde han inte några månader tidigare när HBK under några veckor var nerskrivna i svensk press i den s.k. ”Ring så spelar vi-matchen”.

- Jag var lagkapten och det hördes av från alla håll och kanter, det var lite jobbigt.Lagfoto taget efter seriesegern säkrades borta mot Gunnarstorps IF. Bakre raden Rune Petersson, Sylve Bengtsson, Gert Håkansson, Kennet Larsson, Lars-Erik Larsson, Lennart Alexandersson, Ulf Alexandersson, Roland Fransson, Jan-Christer Magnusson. Främre raden Tomas Eriksson, Gert Håkansson, Jan Ryding, Jerker Jönsson, Lars Nordin, Bengt-Göran Svensson, Tommy Södergren, Ingvar Andersson.


Lars-Göran Karlsson hade tidigare varit med i kvalet 1964 och då blev det sista plats i kvalgruppen och inga poäng för HBK. Han minns dock matchen uppe i Sundsvall.
- Jag fick riktigt bra recensioner efter den matchen att jag var planens bästa spelare.


Detta vidimeras av Zackalls artikel i Hallandsposten: ”Det stora glädjeämnet i det här kvalet måste vara att Lars-Göran Karlsson vuxit till en ytterhalva av mycket högt format. Hans insats i Sundsvall var närmast magnifik, och den pojken kan gå hur långt som helst”.


Det finns många fotbollsminnen bevarade hos Lars-Göran men kvalsegern mot Sandviken är det största minnet.

- Det var fantastiskt roligt att få vara med om, men det finns många andra fina minnen. På den tiden spelade vi Hallandslag mot Småland, och då spelade vi tillsammans med spelare från Halmia och Varberg.


- Nu för tiden tjänar de pengar på fotbollen men för oss var resorna trevliga. Vi var bl.a. i gamla Sovjetunionen, Thailand och Israel. Jag minns att när vi spelade en gång i Sovjet så stormade publiken planen efter match för de vill krama om ”Divan” (Bengt-Göran Svensson) som hade långt ljust hår, skrattar Lars-Göran.


Efter det allsvenska avancemanget spelade han i Allsvenskan 1972 där det direkt blev respass. Lars-Göran var med om att ta upp laget direkt och han fick 1974 DN:s guldklocka som Allsvenskans snabbaste målskytt när han gjorde 1-0 mot Brynäs IF i premiären. Efter den säsongen värvade han ner i IS Örnia och gjorde några år senare comeback i Haverdals IF.


Besöken i dag på Örjans vall är färre än de på golfbanan och på boulebanan, för det är där han håller i gång. Lars-Göran Karlsson är tillsammans med Lennart Ljung och Lars-Erik ”Svängsta” Larsson de enda som varit med om fyra seriesegrar för HBK. För hans del handlar det om seriesegrar i div. 2 1964, 1971 och 1973 samt i div. 3 1968.LARS-GÖRAN KARLSSON

Född 18 augusti 1943

Egen produkt, till IS Örnia 1975 (spelade i BK Astrio 1961-63)

Allsvenska matcher/mål 31/2

Kvalmatcher/mål 6/0

Div. 2-matcher/mål 115/16

Div. 3-matcher/mål 59/16

HP-Dribblern 1973

DN:s guldklocka 1974