Lindau blev kvalhjälte

Det hade gått åtta minuter in på andra halvlek när John Lindau avgjorde den avgörande kvalmatchen mot Sandvikens IF för femtio år sedan. HBK blev åter allsvenskar efter tolv år och nyförvärvet till kvalet blev hjälte direkt.

John började spela fotboll som pojklagsspelare i Linderöds IF och därefter blev det A-lagsspel i Tollarps IF. Han var tidigt en duktig anfallare och gjorde många mål och det ledde 1961 till ett kontrakt med IFK Malmö, som då spelade i Allsvenskan. Det blev 18 matcher och två mål för John Lindau under debutåret i Allsvenskan 1962. IFK Malmö åkte ur Allsvenskan 1962 och sedan blev det åtta säsonger för John i division 2 Södra Götaland. Han har gjort 300 matcher och 220 mål i det gula malmölaget och han är IFK Malmös bäste målgörare genom alla år. Det blev också 6 matcher och 2 mål i det svenska U-landslaget på 1960-talet.


Vi har pratat med John om hans fotbollskarriär och framför allt om det framgångsrika kvalet till Allsvenskan i oktober 1971.

- Jag hade gjort många mål i IFK Malmö och då blev Östers IF, som spelade i Allsvenskan, intresserade av mig. Jag gick dit 1971 men det blev ingen succé. Jag spelade nio matcher men gjorde inga mål. Östers legendariske ledare, Stig Svensson, sa till mig att det hade ”gått troll i bollen”, säger John.


Läs mer om kvalet 1971:
Vi minns tillbaka till kvalet 1971
Svängstas mål blev en tavla
Olycklig inledning blev till ett bra slut
Kvalhjältarna 1971
Lindau blev kvalhjälte

HBK, som var på väg att vinna sin division 2-grupp, letade inför kvalspelet efter en anfallsförstärkning och den hittade man i Växjö och i Östers IF.

- Jag blev glad när HBK-ledaren Bengt Winge ringde till mig i augusti och frågade om jag kunde tänka mig att spela för HBK. Efter samtalet åkte jag till Halmstad och träffade HBK-ledarna Bengt Winge, Lasse Holmsten, Gösta Bankell och Tore Elofson. Jag fastnade direkt för HBK. Det var en trevlig atmosfär och det var roligt att bli uppmärksammad och få en chans till revansch, minns John.


Faksimil ur Hallandsposten den 21 oktober 1971.

I kvalserien ingick HBK, IF Saab från Linköping, GAIS och Sandvikens IF. HBK började borta mot Saab och förlorade med 3 – 4 efter att ha legat under med 1 –4. I slutet av matchen gjorde Johan Lindau två viktiga reduceringsmål.

- Vi spelade inte så bra mot Saab men i slutet av matchen lyckades jag vara på rätt plats vid rätt tillfälle och göra två mål. Det var mycket viktigt för vårt självförtroende och att ha kvar chansen till allsvenskt avancemang, berättar John.


- I nästa match mot GAIS hemma, inför en storpublik på över 16 000 åskådare, spelade vi bra och jag hade två chanser att göra mål men det blev inget mål för mig utan det var ”Svängsta” som gjorde vårt mål i matchen som slutade 1 – 1, säger John vidare.


Det oavgjorda resultatet mot GAIS gjorde att HBK skulle gå upp i Allsvenskan vid en vinst mot Sandvikens IF. Matchen spelades på Råsunda Fotbollsstadion i Solna och enligt John var det en god stämning i laget inför matchen och hopp om ett bra resultat.


Det var mållöst efter första halvlek men redan efter åtta minuter i den andra halvleken kom matchens enda mål genom John Lindau. John fick bollen vid kortlinjen och slog bollen in mot mål och med liten marginal passerade bollen mållinjen. Sandvikens målvakt försökte rafsa till sig bollen men linjedomaren såg att bollen var över mållinjen.

- Det var en mix av skott och inspel från min sida som gjorde att det blev mål. Målvakten gick ut för att han trodde att det skulle komma ett inlägg men bollen skruvade sig mot mål i stället och då hann han inte med att ta bollen innan den passerade mållinjen, säger John, när han pratar om det historiska målet.


Faksimil ur Hallandsposten 1 november 1971.

Glädjen bland spelarna och alla Bollklubbare var stor när HBK nu var tillbaka i Allsvenskan efter att ha åkt ur 1959.
- Det var många HBK-supportrar på Råsunda och glädjen bland dem var naturligtvis stor, eftersom det hade gått lång tid sedan HBK var i Allsvenskan, berättar John.


Spelarna fick sedan ett stort mottagande när de kom med flyget till Halmstad Flygplats men då var inte John med. Han flög hem till Växjö, där han hade sin bostad.

John flyttade sedan till Halmstad och tillhörde HBK de kommande två åren men skador påverkade hans spel.
- I Allsvenskan 1972 och i Division 2 Södra 1973, så hade jag otur med skador som gjorde att jag inte kunde prestera max. 1974 blev jag spelande tränare i Smålandsstenar GoIF och efter det har jag tränat ett antal klubbar som IF Leikin, Hyltebruks IF och Laholms FK. Jag slutade som tränare när jag var 50 år, säger John.

I det civila har John arbetat på olika arkitektkontor och även haft egen verksamhet i den branschen.
- Jag gick på skolor i Malmö och Lund blev byggnadsingenjör och fick då jobb på ett arkitektkontor i Malmö. När jag spelade i Öster, så jobbade jag på Skanskas arkitektkontor där. I Halmstad har jag jobbat på olika arkitektkontor och även haft en egen firma under många år. Firman la jag ner för ett år sedan när jag var 76 år, berättar John om sin yrkeskarriär.

Vi avslutar med att prata om dagens HBK och vad han tror om avslutningen av Allsvenskan.
- Jag följer HBK på TV och även live på Örjan. Jag tycker att de har spelat bra i år, så därför bör de klara kontraktet och spela i Allsvenskan 2022. Att det inte har blivit så många mål beror lite som i mitt fall i Öster att det har ”gått troll i bollen” och det kan lossna när som helst, säger John.


John Lindau

Född 28 augusti 1943

Från Östers IF 1971, till Smålandsstenars GoIF 1974

Allsvenska matcher/mål 11/1

Kvalmatcher/mål 3/3

Div.2-matcher/mål 12/1

Allsvensk i IFK Malmö 1962 (18/2) och Östers IF 1971 (9/0)

Klubbkarriär Linderöds IF, Tollarps IF, IFK Malmö (1961-70), Östers IF (1971), Halmstads BK (1971-73), Smålandsstenars GoIF (1974-78)

Landskamper 6 U