Mikael fixar hamburgarna

För att utöka servicen på Örjans vall och kunna erbjuda åskådarna fler matalternativ byggde HBK Kvasterian 1999. Kvasterian, som många besöker när det är match, finns bakom det södra målet på Örjans vall och är granne med HBK:s souvenirshop. Ansvarig för Kvasterian 2022 är Mikael Persson. 
- Jag har varit ansvarig för Kvasterian sedan 2018. Allting började för 8–9 år sedan när min son spelade i ett av HBK:s ungdomslag och jag ställde upp och hjälpte till som förälder. Efter hand fick jag mer ansvar och sedan fyra år tillbaka har jag det övergripande ansvaret, berättar Mikael, som i det civila jobbar med att tillverka industriportar, rullportar till affärer med mera på Nordic Door AB i Halmstad.

Vilka arbetsuppgifter har du när det är en hemmamatch på Örjan?
- Jag kommer till Kvasterian tre timmar före match och kollar att vi har allt som behövs. Sedan är det ungdomslagens föräldrar som turas om att komma och hjälpa till. Oftast är det nio föräldrar, som kommer två timmar före matchstart och då fördelar vi de olika arbetsuppgifterna. Det finns två stekbord, ett för korv och ett för hamburgare, och till varje stekbord behövs två personer. 

- Sedan har vi två kassor som ska bemannas. Före matchen och i pausen är det av naturliga själ mycket att göra och sedan börjar vi att plocka undan och städa i mitten av andra halvlek. Jag brukar vara klar en timme efter att matchen har slutat.

Att förbundskaptenen och förre HBK-tränaren Janne Andersson gillar korv med bröd är allmänt känt. När han var tränare i HBK, så testade han och lagledaren Ante Smith korvarna på de olika allsvenska arenorna. Då hamnade korven på Örjans vall, enligt Janne, i toppen. 

Hur många korvar och hamburgare säljer ni när det är match?
- Det är Korvpojkarna i Halmstad som levererar korven och i Kvasterian säljer vi 250 – 300 korvar och ungefär lika många hamburgare under en match. Under min tid som ansvarig så är det sommarmatchen mot Crystal Palace, den 16 juli 2018, som har haft den bästa försäljningen. Då hade vi extremt mycket att göra och vi sålde även mycket när matchen var i gång, säger Mikael.

Mikael bor i Halmstad och smultronställen i Halmstad är Galgberget och Östra stranden.
- Jag tycker om att promenera och då är Galgberget en fin plats och jag gillar också att gå längs med stranden på Östra stranden.

Vilket är ditt bästa HBK-minne?
- Jag var på plats på Gamla Ullevi 1995 när HBK tog sitt första och hittills enda Cup-guld. Det var en härlig känsla. Sedan är 6–0-vinsten mot IFK Göteborg i augusti 1997 något speciellt med tanke på att Robban Andersson dagarna före matchen hade skrivit på för Göteborg, minns Mikael.

Vad tror du om årets säsong?
- Jag tror att vi kommer att klara av att gå upp i Allsvenskan igen. Det ser bra ut och det är ett bra gäng. Det såg tungt ut mot Västerås SK i matchen före uppehållet men Malkolms härliga nickmål i slutet gav en poäng och det kan betyda mycket i fortsättningen, tror Mikael avslutningsvis.

På den här sidan på hemsidan kan du läsa mer om vilka arbetsuppgifter som man kan hjälpa till med när HBK har en hemmamatch. Du kan anmäla ditt intresse till info@hbk.se