Vi synar Hammarby IF

Till helgen åker HBK:s herrlag till huvudstaden för att möta Hammarby IF på Tele2 Arena. Matchen spelas lördagen den 5 oktober och startar kl. 15.00.

Avstängd mot HBK: Simon Strand

Avstängd vid nästa gula kort: Ingen spelare riskerar avstängning vid nästa gula kort.

SENAST LAGEN MÖTTES

I den 5:e omgången, torsdagen den 25 april, mötte HBK Hammarby på Örjans vall inför 5 712 åskådare och vann med 2–1. I slutet på första halvlek kom Naeem Mohammed fri mot Oliver Dovin i Hammarbymålet och placerade bollen vid bortre stolpen och HBK gick till pausvila med en 1–0-ledning.

Sju minuter in på andra halvlek utökade HBK ledningen till 2–0 genom Jonathan Svedberg. I den 79:e minuten fick Bleon Kurtulus, 16 år gammal, göra allsvensk debut. Hammarby reducerade i den 90:e minuten genom Tesfaldet Tekie.

KOMMENTAREN

Söndagen den 29 september spelade Hammarby IF ett derby mot AIK på Strawberry Arena infor 47 129 åskådare. AIK vann med 1-0 efter ett mål av John Guidetti i den 92:a matchminuten. I andra halvlek påverkades matchen av två avbrott på grund av pyroteknik.

Jonas Dahlquist på Max intervjuade Hammarbys huvudtränare Kim Hellberg efter matchen och Kim sa det här om Hammarbys insats:

- Som helhet är det en första halvlek som inte är bra av oss. Det är bara att räcka upp handen och säga att det lyckades jag inte få ihop tillräckligt bra. Vi är inte bra helt enkelt.

- Sedan gör vi en del justeringar i andra halvlek och någonstans spelar vi matchen som det krävs utifrån förutsättningarna och gör det bra. Jag skulle säga att vi under den perioden är det bättre laget.

- Det kommer ett avbrott till och sedan händer det inte mycket och de är bättre på att få till fasta situationer än vad vi är. De får ner bollen och gör ett mål efter det.

HEMMASTATISTIK
På Tele2 Arena har Hammarby i år haft 12 hemmamatcher i Allsvenskan. Det har blivit sju segrar, tre oavgjorda matcher och två förluster. Målskillnaden är 23– 10. I den senaste hemmamatchen vann de mot BK Häcken med 2–0. Oscar Johansson Schellhas gjorde båda målen.

SENASTE STARTELVAN

29 september mot AIK, borta – förlust (0 – 1) enligt 4-3-3-modellen
Hahn – Skoglund, Vagic, Eriksson, Pinas – Hammar, Tekie, Karlsson – Besara (K), Erabi, Toure

VISSTE DUATT …

… sedan lagen möttes i april har det hänt en hel del i Hammarbys spelartrupp. Sebastian Clemmensen har kommit från Boldklubben av 1893, Warner Hahn från Kyoto Sanga FC, Victor Eriksson från Minnesota United FC, Jardell Kanga från Bayer Leverkusen och Divine Teah från Nimba FC.

… Elias Mohammad har gått till ADO Den Haag, Alper Demirol är på lån till Skövde AIK, Anton Kralj på lån till GIF Sundsvall, Sebastian Selin på lån till Åsane Fotball, Marcus Rafferty på lån till Ålesunds FK, Saidou Alioum Moubarak på lån till AC Omonia Nicosia, Kingsley Gyamfi på lån till Ekenäs IF, Deniz Gül till FC Porto, Abdelrahman Boudah Saidi på lån till Västerås SK, Oliver Dovin till Coventry City FC, Nathaniel Adjei till FC Lorient och Edvin Kurtulus till PFC Ludogorets Razgrad.

… Tele2 Arena byter den 1 januari 2025 namn till 3Arena.

… HBK:s, hittills, högsta publiksiffra i Allsvenskan var mot AIK på Friends Arena den 6 april 2015. Då kom 23 840 åskådare och AIK vann med 2–1. Nu kan den publiksiffran slås eftersom Hammarby redan på onsdagen har sålt över 25 000 biljetter till matchen mot HBK på lördag.

… Hammarbys damlag har kvalificerat sig till UEFA Women’s Champions League. De spelar i samma grupp som St. Pölten, FC Barcelona och Manchester City.