Måns var en kraftfull back

Säg Erik Eriksson och det är många som inte direkt tänker på en HBK-spelare. Säger du Erik ”Måns” Eriksson så vet fler som kan sin HBK-historia vem det handlar om.

Den allsvenska debuten skedde månaden innan hans 20-årsdag. Ernst Svensson kunde inte delta och ”Måns” fick hoppa in och spela back vid sidan om Torre Karlsson i en match nere i Landskrona. Första säsongen blev det bara två matcher medan han säsongen därpå var med i flertalet av matcherna.

 
Tyvärr blev det respass ur division 1, som Allsvenskan hette på den tiden, och ”Måns” fick kämpa i många år innan det åter blev spel i högsta serien. Vid två tillfällen blev det förluster i kvalet, 1939 mot IFK Göteborg och 1941 mot GAIS. Det blev dock en tredje gång gillt 1942 när HBK kom tillbaka till eliten efter kvalvinst mot Lundby IF.

 
Väl tillbaks bildade han stabilt backpar med först Karl ”Hompel” Arvidsson och därefter med Sture Roslund. Första säsongen missade "Måns", som var lagkapten, en match och det var den hemska 0-12 matchen nere på Malmö IP mot Malmö FF.

 
Tre dagar senare var han åter med när HBK i avslutningsmatchen besegrade seriesegrarna IFK Norrköping med 2-1. ”Måns” tog sitt ansvar och svarade för ett av målen – och inte vilket mål som helst. Från 40 meter drog han på en frisparkskanon som ställde landslagsmålvakten Torsten Lindberg – ett mål som det pratades länge om.

 
I slutet av 1944 gjorde han sista allsvenska match och även mål. Precis som i debuten var det Landskrona BoIS som stod för motståndet men denna gång spelades matchen på Örjans vall.

 
”Måns” Eriksson var en kraftfull back som senare spelade för Alets IK men dök även upp som tränare i IS Örnia och även för HBK.



ERIK ”MÅNS” ERIKSSON

Född 24 maj 1915, avliden 24 maj 1978 (63 år).

Egen produkt, till Alets IK 1945.

Tränare 1949-50.

Allsvenska matcher/mål: 71/11.

Kvalmatcher/mål: 6/0.

Div. 2-matcher/mål: 106/4.