Lille-Petter var med i kvalet 1926

16 år gammal kom Gösta ”Lille-Petter” Larsson med i HBK under föreningens andra verksamhetsår. Första A-lagsmatchen blev mot Ängelholm och han tillhörde under hela 1920-talet en av stöttorna i laget. 

HBK vann sydsvenskan 1925/26 och fick kvala till allsvenskan. I första matchen hemma mot Elfsborg gjorde han alla tre målen när HBK vann med 3-1.


Det blev förlust i returen och även i den avgörande matchen på neutral plan. HBK ledde med 1-0 och fick en straff. Denna slogs av ”Lille-Petter” som dock för första gången missade en straff. 2-0 och matchen hade kanske varit avgjord, men istället vände Elfsborg och vann med 4-2.


De som upplevde 1920-talet rankade ”Lille-Petter” som en bättre fotbollsspelare än dåtidens stora stjärnor i HBK: Emil Carlsson och Pelle Ericsson. I en tidningsintervju med Hallandsposten 1967 sa ”Lille-Petter” följande om dåtidens förhållanden:


”Planen i Sommarlust var dyig som en åker på vårarna, hård och dammig som en öken på somrarna, och efter matcherna fick man gå ner i ån och tvätta sig antingen det var vinter eller sommar. Så länge jag spelare fanns det inte ens en varmdusch på Örjans vall”.


Efter serieomläggningen 1928/29 fick han uppleva fyra säsonger i div. 2. Sista höstmatchen 1931 mot Halmia blev ”Lille-Petters” sista seriematch för HBK. Det blev därefter någon enstaka match i B-laget.



GÖSTA ”LILLE-PETTER” LARSSON

Född 10 augusti 1898, avliden 9 augusti 1974 (75 år).

Egen produkt, slutade 1933.

Kvalmatcher/mål: 3/3. 

Div. 2-matcher/mål: 49/3.



Fotot ovan föreställer kvallaget 1926: Stående fr v John Jönsson, Gösta Johansson, Gustav Söderholm, Ernst Boman, Gösta Larsson, Emil Carlsson, Pelle Ericsson, Eric Skoog. Främre raden fr v Ernst Andersson, Knut Olsson, Folke Skoog.