60 år sedan vi kvalade mot Öster

I dag är det sextio år sedan vi mötte Östers IF i allsvenskt kval.

17 064 åskådare hade tagit sig till Örjans vall denna lördag i oktober för sextio år sedan och det är HBK:s näst högsta publiksiffra någonsin. Det var första kvalmatchen mot Östers IF.

Redan i första anfallet kom Jan Olsson fri men misslyckades att göra mål. I stället tog Öster ledningen efter tolv minuter men det tog bara några minuter innan Gösta ”Gadden” Nielsen kvitterat. HBK hade ytterligare några chanser och skulle kanske lett med 3-1 i paus.

Det årets skyttekung Jan-Erik Persson såg till att HBK tog ledningen med 2-1. Men Öster tog över och kunde göra ytterligare tre mål.

Matchen slutade 2-4 och det blev inget allsvenskt spel för HBK. Och inte för Öster heller då Hammarby IF och debutanterna GIF Sundsvall tog steget upp.

Lördag 17oktober 1964

Halmstads BK – Östers IF 2 – 4

Jan Johannesson - Bo Bergkvist, Curt Jonsson - Lars-Göran Karlsson, Gunnar Johansson, Rolf Larsson - Gösta Nielsen, Jan Olsson, Stellan Andersson, Jan-Erik Persson, Olle Ericsson.

Avbytare: Leif Carlsson.

Mål: 0-1 (12) Roland Winsth, 1-1 (14) Gösta Nielsen, 2-1 (54) Jan-Erik Persson, 2-2 (65) Roland Karlsson, 2-3 (70) Leif Fransson, 2-4 (88) Christer Burman

Domare: Einar Boström, Strömsbro.

Publik: 17 064 (Örjans vall)