Olle vann guld i HBK

Olle Sjödahls fotbollskarriär började hemma i Åsljunga SK, i närheten av Örkelljunga. Som 17-åring bestämde han sig att gå över till HBK efter att redan då ha spelat några år i A-laget i div 6.

Under andra året i HBK fick han chansen i Tipscups-truppen och året efter - 1979 - kom han med i A-truppen och var faktiskt med i 13-mannatruppen vid samtliga 26 matcher även om det bara blev spel i sju av dessa.


Efter att ha suttit åtta raka matcher på bänken utan spel fick han göra ett inhopp i slutet på maj i hemmamatchen mot Hammarby. För övrigt så debuterade Janne Jönsson i samma match.


Därefter blev det ytterligare några inhopp innan han i slutet av säsongen fick spela från start. Ordinarie Mats Jingblad blev skadad och Sjödahl fick spela de tre avslutningsmatcherna i tremannaanfallet med Rutger Backe och Sigge Johansson.
0-0 hemma mot Öster följdes upp av 2-1 borta mot Åtvidaberg. I sista omgången väntade den avgörande matchen mot AIK. Där blev det vinst med 2-0 och med ett par minuter kvar fick Sjödahl lämna planen för Mats Jingblad.


Guldet var säkrat men matchen blev också Sjödahls sista i Allsvenskan. Våren efteråt bestämde han sig för att gå till Markaryds IF, för vilka han spelade under tolv säsonger.


Under tiden i MIF fick han vara med om att besegra HBK i såväl cupen som i div.1. Bland lagkamraterna fanns ex-HBK:arna Nanne Bergstrand och Nils-Olof Pettersson och Lasse Jacobsson, som senare blev tränare för HBK.


Dottern Emma har spelat allsvensk fotboll för Kristianstads DFF och Vittsjö GIK medan barnbarnet Hannah tillhör Vittsjö GIK och kan via samarbetsavtal spela för HBK.


OLLE SJÖDAHL

Född 27 maj 1958.

Från Åsljunga SK 1977, till Markaryds IF 1980.

Allsvenska matcher/mål: 7/0.

Guld 1979.