Holländaren som blev österrikare

Som 18-åring lämnade han sitt hemland och flyttade till den svenska västkusten för att under två säsonger spela med HBK och blev föreningens förste utländske spelare i Allsvenskan. Han flyttade tillbaka till Holland men kom senare att flytta till Österrike, där han blev landslagsman och fick göra mål på sitt forna hemland Holland. Vi pratar om Frank Schinkels.

Karriären började i Feyenoord för Frank Schinkels. När en av ungdomstränarna, Jan Mak, blev tränare i HBK så följde Schinkels med. Under två säsonger var han med sin teknik och vänsterfot omtyckt på Örjans vall. 


Han flyttade tillbaka till Holland där det blev spel i AZ 67 Alkmaar och Excelsior Rotterdam. 1985 bestämde han sig för att pröva lyckan i Österrike. Det blev många klubbyten och som bäst var han med om en andraplats med Austria Salzburg. 


Under tiden i Österrike ansökte han om medborgarskap och fick så småningom spela sju landskamper för sitt nya hemland. Den mest minnesrika för honom personligen måste ha varit bortamatchen mot Holland där han fick hoppa in med fem minuter kvar och där han i slutminuten fick göra ett reduceringsmål. För sitt gamla hemland spelade spelare som Koeman, Rijkaard, Gullit, van Basten och Bergkamp… Frank Schinkels till höger.


I VM-kvalet inför 1994 års mästerskap deltog han i båda matcherna från start mot Frankrike, men var inte med i matcherna mot Sverige som spelade i samma grupp. Som spelare fortsatte han till 2005, men redan i mitten på 90-talet började han en tränarkarriär och innehar numera UEFA:s tränarlicens.


2004 blev han assisterande tränare för Austria Wien som direkt vann cupen. 2006 blev det vinster i både ligan och cupen men under hösten gick det sämre och i oktober samma år fick han tillsammans med huvudtränaren lämna föreningen. Han fortsatte senare med tränaryrket.FRANK SCHINKELS

Född 9 januari 1963.

Från Feyenoord (NL) 1981, till AZ67 Alkmaar (NL)1983.

Allsvenska matcher/mål: 35/2. 

Slutspelsmatcher/mål:2/0.

Österisk mästare 2006 (Austria Wien). Österrikisk cupmästare 2005, 2006 (Austria Wien).

Landskamper: 7 A för Österrike.