Martin har gjort en databas om HBK

Att Halmstads BK i år firar 110 år som förening har uppmärksammats på olika sätt. På herrlagets matchtröjor finns till exempel åren 1914 – 2024 med. 
Under de här åren har det hänt mycket i föreningen och framför allt har det spelats många fotbollsmatcher. De flesta matcherna har spelats av HBK:s herrlag men sedan 2016 har HBK även ett damlag i seriesystemen.

Om man vill förkovra sig i statistik, som handlar om HBK:s alla fotbollsmatcher, så har årsskriften Kvasten sedan 60-talet varit en viktig informationskälla. HBK har också gjort ett antal jubileumsböcker. Till 100-årsjubileet gjordes den här jubileumsboken och det är ett fantastiskt verk om HBK:s första 100 år med fina texter och mycket statistik

Nu kan alla Bollklubbare också hitta all möjlig statistik om HBK:s herrlag genom åren i en digital databas. Det är Minnesmästaren Martin Nilsson, som är en av medlemmarna i podden Sigges cirkus, som har gjort databasen.
- Jag startade arbetet med databasen i januari 2023 för att få mer material till podden. Då ville jag mest ha en möjlighet att få fler perspektiv men det har vuxit efterhand. Hittills har det blivit cirka sex miljoner inmatningar. Till stor hjälp har Kvasten, jubileumsböckerna, Hallandspostens arkiv varit och Matz Tamsje på HBK:s kansli har också bidragit med många viktiga statistikuppgifter. Här finns databasen, berättar Martin.

- Egentligen är det fel att prata om databasen då det i dagsläget är 76 olika databaser som är ihopkopplade. En täcker alla domare som dömt klubben, en alla spelare, tränare, arenor och så vidare. Det är ett enormt projekt. Men grunden i arbetet är matcherna och när allt är klart så har varje match 400 olika uppgifter kopplade till sig. Fortfarande saknas det fakta kring några matcher som spelades de första åren i föreningen. Jag har hittat de flesta matcherna i HP:s arkiv men HP har inte skrivit om alla matcher som HBK:s herrlag har spelat. Om det är någon som vet något om något som saknas i databasen så får ni gärna mejla till mig på minnesgeni@gmail.com

- I podden Sigges cirkus anknyter jag ofta till databasen och fakta från den när vi pratar om dagens HBK i Allsvenskan. HBK är ju en av Sveriges mest framgångsrika klubbar i Allsvenskan genom tiderna och i år gör HBK den 57:e säsongen i Allsvenskan och man ligger på den 9:e platsen i den allsvenska tabellen. Det har till och med den 1 juni 2024 blivit 1 421 matcher och HBK har vunnit 487 gånger. 

- 600 gånger gjorde vi första målet. När vi tar ledningen har vi vunnit vid 407 tillfällen (68%). Vi har vänt underlägen till seger 80 gånger och till oavgjort 133 gånger.

Vi har förlorat 562 matcher. 709 gånger råkade motståndarna ha tur och trilla in första bollen. 496 förluster när motståndarna gör första målet (70%).
Tyvärr har vi tappat en gyllene ledning till förlust 79 gånger och vid 114 tillfällen har motståndarna vänt till oavgjort (19 procent).

- Detta kan jämföras med siffror från Premier League:Under de sju senaste fullbordade Premier League-säsongerna vann det lag som gjorde matchens första mål i 69 % av fallen medan 19 % av matcherna slutade oavgjort. Det lag som släppte in första målet lyckades vända och vinna i bara 12 % av fallen. 

- Det är mängder av data att navigera mellan och jag vet att det kan kännas överväldigande att hitta en startpunkt. Vill man läsa om en viss säsong (eller jämföra mellan år) går man in på Säsonger men man behöver ju fortfarande veta vad man ska leta efter för att hitta det. För den som tycker att det känns svårt att veta var man ska börja i databasen så finns här tre tips:

På den här fliken kan man välja vilken av klubbens motståndare man vill granska och så får man upp all möjlig statistik klubbarna mellan (matcher, spelare, tränare och till exempel hur vi står oss på konstgräs mot en viss motståndare):


Här hittar man allt om årets säsong. Inga val att göra på sidan men den kan ta en liten stund att ladda p.g.a. av all info.


Här kan man välja sin favoritspelare och hitta all information om alla matcher, kort och mål. Eller vilka matcher man missat pga skada. Det är massor av information som ska hittas och föras in så t.ex. assist fylls just nu på för åren på tidiga 2000-talet. Informationen om spelarna blev så massiv att det finns två databaser för dessa: Spelare som varit med 1986 eller senare och en för de som spelade i klubben tidigare. 

Som avslutning nämner Martin att arbetet med databasen varit både roligare och mer givande än han kunde gissat på förhand:
-När jag började med projektet kunde jag inte programmera alls så det har varit en stor kompetensutveckling för att komma till den här punkten men också ett tillfälle för HBK-hjärtat att banka ytterligare. Alla texter om svunna tider i den blå dressen har gjort mig ännu mer ödmjuk inför vad klubben är och vad den betyder. Det gör att varje match idag känns ännu mer högtidlig för den ingår i den större historien om Halmstads Bollklubb.