HBK i samarbete med SPORTFRONT

Halmstads BK stärker hållbarhetsarbetet genom samarbete med stiftelsen SPORTFRONT - mot droger, våld och ohälsa. Detta partnerskap syftar till att bekämpa droger, våld och ohälsa, att främja social och ekonomisk hållbarhet samt värna om de mänskliga rättigheterna. 

“Vi vill verka samhällsstödjande och tar avstånd från droger, våld och ohälsa. Vår målsättning är att stärka den sociala och ekonomiska hållbarheten genom att värna om de mänskliga rättigheterna.” • Victoria Wahlberg, HBK styrelse


Syftet med samarbetet är att stärka det civila samhället genom att tillsammans arbeta för att utveckla värdegrundsarbetet inom Halmstads BK. Vi vill bidra till att lyfta fram och utveckla barnkonventionen och barnrättsperspektivet. Det sker bland annat genom att stärka och utbilda ledarskapet i vår förening, så att de mänskliga värdena står i fokus. Därigenom bidrar utvecklingsarbetet till ett gott folkhälsoarbete i samhället.


Alla barn och unga har rätt att växa upp, utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Sexuella övergrepp är liksom alla typer av kränkningar och utnyttjanden oförenligt med verksamhetens värderingar. Som vuxna är vi skyldiga att engagera oss i att skydda barn mot alla former av kränkningar och tydligt verka för det som främjar växande och en sund utveckling.”  • Jesper Westerberg, klubbchef


SPORTFRONT utbildar och certifierar hela HBK förening genom utbildningen Sexuella övergrepp mot barn och unga inom idrotten - fler insatta vuxna ger färre utsatta barn och unga”. 


Utbildningen ges för spelare över 18 år, ledare, medarbetare och styrelse, för att förebygga olika former av kränkningar och övergrepp som kan hända i verksamheten. I utbildningen lärs bland annat ut hur det skapas en trygg miljö för barn och ungdomar, hur övergrepp förebyggs och hanteras vid risk för att någon far illa.


“Vi har en tydlig utgångspunkt i barnrättsperspektivet och barnkonventionen. Vi har som mål att barn och unga ska få växa upp och utvecklas i trygga miljöer utan diskriminering, trakasserier och övergrepp, inom barn- och ungdomsverksamheter som förskola, skola, fritids och föreningar. Med de kunskaper och erfarenheter vi har inom SPORTFRONT, så anser vi att ALLA som arbetar med barn och unga behöver ökad kunskap, medvetenhet och en ökad beredskap med rutiner. Att agera om barn och unga far illa, det är allas vår skyldighet! Vi ser fram emot partnerskapet med HBK och tillsammans arbeta förebyggande mot droger, våld och ohälsa.”  • Marie Clasgård, grundare och ordförande av stiftelsen SPORTFRONT


Michael Lundgren och Marie Clasgård håller i utbildningen “Sexuella övergrepp mot barn och unga inom idrotten.”


Michael Lundgren - leg psykolog med lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och deras familjer på institutioner och ungdomsmottagningar. Michael verkar som handledare och utbildare för personal inom barn- och ungdomsinriktade verksamheter och polisen. 


Marie Clasgård - leg pedagog med lång erfarenhet av arbete med barn och ungdomar i skolan och idrotten med förebyggande och främjande arbete. Grundare och ordförande i ”SPORTFRONT mot droger, våld och ohälsa”För mer information besök www.sportfront.se.


Utbildningen är ett led i HBKs värdegrundsarbete och det ökar möjligheten till en trygg och säker förening utifrån mänskliga rättigheter och barnrättsperspektivet. Från och med 2024 ska varje ny ledare, medarbetare och styrelsemedlem i Halmstads BK genomföra utbildningen i enighet med föreningens krav och profilering. Utbildningen är obligatorisk och kommer att hållas löpande årligen.


Tillsammans med våra utvecklingspartners Getinge, HFAB och LF Halland fortsätter Halmstads BK sitt arbete mot att uppfylla FNs globala mål, nummer 4 - god utbildning för alla och nummer 5 – jämställdhet.