Gösta var både tränare och spelare i HBK

1943 värvades Gösta Persson från Bjuvs IF till HBK. Han hade gjort stor succé i nordvästra Skåne och att han valde HBK och inte någon skånsk storklubb, berodde till stor del på att han hade redan hade en släkting, Allan Mellberg, som spelade i HBK.

I september 1943 fick han debutera som högerinner i hemmamatchen mot IF Elfsborg. Under hans andra säsong i HBK blev han under slutdelen nerflyttad som högerhalv och det var en position han behöll i stort sett resten av sin karriär.


Han fick chansen i B-landslaget 1947 mot Danmark och var samma säsong med att ta upp HBK till Allsvenskan efter en säsong i tvåan. Dock föll HBK ur igen och efter en och en halv säsong i div.2 tackade Gösta Persson för sig.


Lagbild från 1945. Stående fr v Åke Ohlsson, Per Bengtsson, Henry Nilsson, Åke Höög, Gösta Persson, Bo Leonardsson. Sittande fr v Sune Peterson, Gösta Carlsson, Lars Gunnarsson, Sture Roslund, Åke Svenland

Sista matchen var i november 1949, då han samtidigt var tränare för laget, och då det blev 2-2 i bortamatchen mot IFK Malmö. Under sista höstsäsongen hade stommen till det kommande silverlaget debuterat och han fick spela tillsammans med Gunnar Johansson, Olle Ericsson, Olle Göransson, Östen Ståhl och Sylve Bengtsson.


När han kom tillbaka till HBK sommaren 1953, som tränare, var denna kvintett en stor del av stommen som skulle ta en överlägsen seger i div. 2 och föra HBK åter till Allsvenskan. Persson stannade bara en säsong som tränare i HBK och hans sista match blev när HBK besegrade Atletico Madrid med 1-0. Det var för övrigt spanjorernas enda förlust under sin Europaturné.


Han blev senare tränare på småklubbsnivå och hade bl.a. stor framgång som tränare i Slöinge.GÖSTA PERSSON

Född 14 maj 1920, avliden 26 november 1997 (77 år).

Från Bjuvs IF 1943, slutade inför 1949.

Tränare 1949, 1953-54.

Allsvenska matcher/mål: 74/8.

Kvalmatcher/mål: 2/0.

Div. 2-matcher/mål: 47/5.

Landskamper: 1 B.