Vi synar Malmö FF

Söndagen den 7 juli spelar HBK:s herrlag den första matchen efter sommaruppehållet i Allsvenskan. De möter då serieledarna Malmö FF på Eleda Stadion.

POÄNGSPELAREN

Isaac Kiese Thelin 13 (10 mål + 3 assist)

Erik Botheim 13 (8 + 5)

RÖDA OCH GULA

Avstängd vid nästa gula kort: Gabriel Busanello, Sergio Peña, Otto Rosengren och Isaac Kiese Thelin

SENAST LAGEN MÖTTES

Lagen möttes senast den 16 mars i semifinalen i Svenska cupen inför 8 043 åskådare på Örjans vall. Med ett bra försvarsspel av HBK stod det 0–0 efter första halvlek.

I andra halvlek kom MFF ut med ny fart och redan efter fem minuter nickade Erik Botheim in 1–0 till skåningarna på en hörna. Tre minuter senare skruvade MFF:s andre norrman, Lasse Berg Johnsen, in bollen i bortre krysset. Isaac Kiese Thelin gjorde 3–0 på en hörna och Erik Botheim gjorde sitt andra mål i matchen när han fastställde slutresultatet till 4–0.

KOMMENTAREN

Malmö FF mötte IF Brommapojkarna i sista matchen före sommaruppehållet i Allsvenskan och matchen slutade 2–2. MFF tog ledningen med 1-0 i den 22:a minuten när Isaac Kiese Thelin nickade en hörna i mål. Drygt en minut senare kvitterade Nikola Vasic för BP. Torbjörn Heggem nickade in 2–1 till BP på en frispark i mitten av andra halvlek. Det såg ut att bli en BP-seger men i den 96:e minuten nickade Derek Cornelius in MFF:s kvittering till 2–2.

I sändningen från Max sa MFF:s tränare Henrik Rydström det här om hur han kände det efter MFF:s sena kvittering:

- Det är väl bra att vi kvitterar men det är så mycket som är ovärdigt vad jag tycker att vi ska stå för. I andra halvlek, så här lite snabbt, kan jag väl ändå tycka och sortera att vi börjar andra halvlek rätt bra och trycker ner BP. Taha kommer in och det finns lite situationer och om vi har lite kvalitéer ska vi göra mål. Men sedan ger vi bort initiativet eller de tar över. Det beror på vem du frågar. Hur vi försvarar på några situationer. Vi ger bort en frispark som sedan blir mål.

- Jag brukar säga här och vet att jag får skit från andra men vi jämför oss inte med andra svenska lag. Vi tänker hela tiden på hur skulle det här fungera om vi spelar en kvalmatch i Europa. Det här skulle inte fungera i ett kval till DM i Blekinge. Det är så jävla tråkigt att vi går till ledighet med den här typen av prestation.

MATCHFORM

28 juni Lyngby BK – Malmö FF 0 – 2 (Träningsmatch)
1 juni IF Brommapojkarna – Malmö FF 2 – 2
28 maj Malmö FF – IF Elfsborg 2 – 1
24 maj Malmö FF – Kalmar FF 5 – 0
20 maj BK Häcken – Malmö FF 2 – 2
16 maj Malmö FF – GAIS 1 – 0

HEMMASTATISTIK

Förra året i Allsvenskan var Malmö FF det näst bästa hemmalaget och hade då den här resultatraden 15 11 3 1 33 –13.

I år har de hittills spelat sex hemmamatcher och det har blivit sex segrar och målskillnaden är 16-1. I den senaste hemmamatchen vann de med 2–1 mot IF Elfsborg.

HBK har historiskt haft svårt för att vinna mot Malmö FF på bortaplan och den senaste bortasegern kom 2008 och då vann HBK med 3–0. Den matchen spelades på Malmö Stadion och på den nya arenan, Eleda Stadion, har det hittills inte blivit någon HBK-seger.

SENASTESTARTELVAN I ALLSVENSKAN

1 juni mot IF Brommapojkarna, borta – oavgjort (2 – 2) enligt 4-2-3-1-modellen
Dahlin (K) – Stryger Larsen, Makolli, Cornelius, Busanello – Peña, Berg Johnsen – Botheim, Nanasi, Bolin – Thelin

VISSTE DU ATT …

… nya spelare inför 2024 för Malmö FF är Ricardo Friedrich (Kalmar FF), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor), Erik Botheim (Salernitana), Nils Zätterström (uppflyttad till A-laget) och nu i sommar har Sead Hakšabanović (Celtic FC) anslutit. Joseph Ceesay är tillbaka efter utlåning till IFK Norrköping under våren, Moustafa Zeidan är tillbaka från en utlåning till Hatta FC, Mahamé Siby är tillbaka från en utlåning till SC Bastia, Malik Abubakari är tillbaka efter utlåning till Viborg FF och Patriot Sejdiu är tillbaka efter utlåning till NAC Breda.

..följande spelare har lämnat Malmö FF sedan förra säsongen: Ismael Diawara (AIK), Jonas Knudsen (ny klubb ej klar), David Edvardsson (Landskrona Bois, lån), Noah Eile (New York Red Bulls), Samuel Kotto (IFK Värnamo, lån), Melker Ellborg (Trelleborgs FF, lån),Kelvin Emmanuel Igbonekwu (FC Rosengård), Viktor Andersson (IFK Värnamo), Raymond Adjei (Östers IF), August Karlin (Lillestrøm), André Alvarez Perez (Ålborg, lån), Mamadou Diagne (Skövde AIK, lån), Mathias Nilsson (IF Gnistan, lån), Marcus Pettersson (BK Olympic), Banabas Tagoe (BK Olympic), Peter Gwargis (Örebro SK, lån), och nu i sommar har Emmanuel Lomotey gått till Ethnikos Achnas FC och Matej Chalus till FC Banik Ostrava.

.. MFF:s mittback Derek Cornelius missar matchen mot HBK eftersom han är med i Canadas landslag som nu deltar i Copa America. Sergio Peña har spelat för Peru i samma turnering. Peru är utslagna men enligt MFF:s tränare Henrik Rydström kommer Peña inte att spela mot HBK.

.. Malmö FF spelar i år kval till Champions League. I den andra kvalrundan möter de vinnaren i mötet mellan Kí Klaksvik (Färöarna) och FC Differdange 03 (Luxembourg). Matcherna spelas den 23/7 och30/7.