Vi synar IFK Värnamo

IFK Värnamo kommer till Örjans vall på lördag den 27 juli för att möta HBK:s herrlag. Matchen börjar kl. 20.00 och då är alla spelare och ledare, som deltar i Laxacupen, inbjudna till matchen.

POÄNGSPELARNA

Johnbosco Samuel Kalu 9 (7 mål + 2 assist)

Gustav Engvall 7 (3 + 4)

RÖDA OCHGULA

Avstängd vid nästa gula kort: Gustav Engvall och Albin Lohinkangas

SENASTLAGEN MÖTTES

I den sjätte omgången av Allsvenskan möttes lagen på Påskbergsvallen eftersom Värnamos hemmaarena, Finnvedsvallen, inte var godkänd för spel. HBK rivstartade i matchen och redan efter 6 minuter stod det 2–0 till HBK. I den fjärde minuten, på ett inlägg från Vinicius Nogueira, sköt Marcus Olsson på halvvolley bollen i mål.

Två minuter efter 1–0-målet slog Vinicius ett nytt inlägg från vänsterkanten och Naeem Mohammed kom först på bollen och stötte den i mål. Precis före halvtidsvilan förlängde Marcus Olsson ett långt inkast och vid den bortre stolpen stötte Naeem in sitt andra mål i matchen. I den 73:e minuten reducerade Viktor Bergh till 3–1 för Värnamo.

KOMMENTAREN

Värnamo mötte i lördags BK Häcken hemma på Finnvedsvallen och matchen slutade 2–2. Häcken tog ledningen med 1–0 i den sjunde minuten på en hörna. Värnamos målvakt Jonathan Rasheed boxade bollen på lagkamraten Hampus Näsström och bollen studsade stolpe in i mål. Sju minuter senare gjorde Zeidane Inoussa 2–0 till Häcken.

I början av andra halvlek reducerade Värnamo till 2–1 genom Gustav Engvall. Han styrde ett skott från Mohammad Alsalkhadi i mål. I den åttonde tilläggsminuten kom Värnamos kvittering till 2–2. Samuel Kalu höll sig framme efter en nickskarv i straffområdet och kunde stöta bollen i mål. Det var Kalus sjundemål i årets allsvenska.

Mohammad Alsalkhadi, som för ett antal år sedan tillhörde HBK:s Akademi och sedan via Tvååkers IF och Sandvikens IF kom till IFK Värnamo i år, gjorde sin första poäng i Allsvenskan när hans skott styrdes i mål av Gustav Engvall. I sändningen från Max sa han det här om matchen och sin resatill allsvenskan.

- Det var otroligt skönt faktiskt att vi fick in kvitteringen. Vi gör en svag första halvlek. Sen kommer vi in helhjärtat i andra halvlek och vi pressar dom i princip hela andra halvlek. Jag tycker att vi får till 2–2 välförtjänt.

- Jag kom in i andra halvlek och fick instruktionerna att jag skulle gå bakom med fräscha ben och pressa så mycket jag orkade. Jag tyckeratt jag gjorde det bra.

- Jag är oerhört stolt över min resa. Jag kom till Sverige som 13-åring och spelade under ungdomsåren i Halmstads BK men fick inget A-lagskontrakt. Jag har ändå lyckats att komma till Allsvenskan. Jag fick ta den långa vägen och hamnade här till slut.

MATCHFORM

20 juli IFK Värnamo – BK Häcken 2 – 2
14 juli Djurgårdens IF – IFK Värnamo 1 – 0
7 juli IFK Värnamo – IFK Göteborg 2 – 0
29 juni Hammarby IF – IFK Värnamo 2 – 2 (Träningsmatch)
2 juni IFK Värnamo – Mjällby AIF 1 – 2
27 maj IFK Norrköping – IFK Värnamo 0 – 4

BORTASTATISTIK
IFK Värnamo har i år spelat sju bortamatcher i Allsvenskan och det har hittills blivit fyra segrar, en oavgjord match och två förluster. Målskillnaden är 11 –6. Värnamo ligger på tredje plats i bortatabellen. I den senaste bortamatchen mot Djurgården blev det förlust med 1–0.

SENASTE STARTELVAN

20 juli mot BK Häcken, hemma – oavgjort (2 – 2) enligt 4-4-2-modellen
Rasheed – Winsth (K), Steinwender, Grozdanic, Bergh – Agyei, Näsström, Thern, Zeljkovic – Kalu, Engvall

VISSTE DU ATT …

… Värnamo under sommaren har haft en del förändringar i spelartruppen. Den förre Varbergs BoIS-spelaren Luke Le Roux har anslutit från FC Volendam och österrikaren och försvararen Michael Steinwender har kommit från TSV Hartberg.
Mittfältaren Kenan Bilalovic har lånats ut till Skövde AIK.

… Värnamo nu har 18 poäng efter att halva serien är spelad och det är det bästa resultatet de har haft efter 15 omgångar jämfört med de andra två åren som de har spelat i Allsvenskan. 2022 hade de 13 poäng och hade 37 poäng efter 30 omgångar och förra året hade de 16 poäng och slutade på 45 poäng och en 5:e plats i tabellen.