Vi synar AIK

Måndagen den 15 juli möter HBK:s herrlag AIK på ett fullsatt Örjans vall. AIK ligger på tionde plats i tabellen, en poäng bakom HBK på den åttonde platsen.

DETALJER

Vad HBK – AIK

När Måndag 15 juli kl. 19.00

Var Örjans vall

Domare Kristoffer Karlsson

TV-Sändning Max (max.com, tidigare Discovery+)

Biljetter hbk.ebiljett.nu


KLUBBEN

Namn AIK

Bildades 1891

Allsvenska säsonger 95

Hemsida aikfotboll.se

Tränare Henok Goitom, tf chefstränare sedan juni 2024

Lagkapten Alexander Milošević 


POÄNGSPELAREN

Ioannis Pittas 10 (8 mål + 2 assist)

Rui Modesto 7 (2 + 5)


RÖDA OCH GULA

Avstängd vid nästa gula kort: Ingen spelare riskerar avstängning.


SENASTLAGEN MÖTTES

Lagen möttes senast i Allsvenskan den 29/10 2023 i den 28:e omgången. Matchen spelades på Friends Arena och slutade 1–1. På tilläggstid i den första halvleken nickade Viktor Granath, på en hörna, in 1–0 till HBK. 


I andra halvlek tryckte AIK på för en kvittering och i den 73:e minuten fick AIK en straff, när ett inlägg träffade Amir Al-Ammaris hand. Ioannis Pittas satte straffen i mål. 


Efter straffen blev HBK:s målvakt, Marko Johansson, utvisad efter att ha sparkat på en AIK-spelare. Trots en man mindre kunde HBK hålla emot och klara oavgjort.


KOMMENTAREN

AIK hade i första matchen efter sommaruppehållet i Allsvenskan besök av Kalmar FF på Friends Arena. Kalmar vann med 2–1. I den 34:e minuten placerade Jacob Trenskow in 1–0 till Kalmar. 


Efter 18 minuters spel i andra halvlek sköt Ioannis Pittas in kvitteringen för AIK med ett snyggt skott i målvaktens vänstra kryss. Med en kvart kvar av matchen gjorde Robert Gojani 2–1 för Kalmar och det blev slutresultatet.


John Guidetti gjorde sin första tävlingsmatch sedan augusti 2023 när han kom in i den 79:e minuten och han sa det här om förlusten i sändningen från Max:

- Vi gör oss själva besvikna. Vi gör tränarna och supportrarna besvikna. Vi gör inte det vi har pratat om att vi ska göra och är inte tillräckligt aggressiva. Jag tycker inte att vi kommer tillräckligt nära. Gör det inte tillräckligt bra, helt enkelt.


- Vi får inte fast bollen. Man står hela tiden och bara tittar på den när den går över huvudet. Det blir lite så, när matchbilden är som den är. Det är mycket långa bollar och de är starka där. Sætra vinner mycket på huvudet. Det var mest att titta på bollen när den var i luften. Det är kanske inte det jag tycker är det roligaste med fotboll.


MATCHFORM

7 juli AIK – Kalmar FF 1 – 2
29 juni Sparta Prag – AIK 3 – 1 (Träningsmatch)
23 juni AIK – Viking Stavanger 1 – 2 (Träningsmatch)
2 juni BK Häcken – AIK 4 – 1
27 maj AIK – IFK Göteborg 5 – 2
19 maj Hammarby IF – AIK 2 – 1 


BORTASTATISTIK
AIK har i år spelat sex bortamatcher i Allsvenskan och det har hittills blivit två oavgjorda matcher och fyra förluster. I den senaste bortamatchen mot BK Häcken blev det en förlust med 4–1. Häcken ledde med 2–0 efter den första halvleken och i början av den andra halvleken gjorde de två snabba mål innan Ioannis Pittas reducerade för AIK till 4-1 i den 57:e minuten.


SENASTE STARTELVAN 

7 juli mot Kalmar FF, hemma – förlust (2 – 1) enligt 3-4-3-modellen
Nordfeldt – Tiedemann, Milošević (K), Papagiannopoulos – Modesto, Celina, Salétros, Thychosen – Faraj, Pittas, Beširović


VISSTE DU ATT …

… nya spelare inför året för AIK var MartinEllingsen (Molde), Bersant Celina (Dijon FCO), Benjamin Tiedemann Hansen(Molde), Ismael Diawara (Malmö FF), Ismaila Coulibaly (Sheffield United, lån),Emmanuel Gono (FC Kallon), Eskil Edh (Lillestrøm SK), Aaron Stoch Rydell (FCNordsjælland). 


Charlie Pavey (Uppflyttad i juni 2024 till A-laget), Zachary Elbouzedi tillbaka i juni från lån (Swindon Town).


..följande spelare har lämnat AIK sedan förra säsongen: Erick Otieno (Raków Częstochowa), Jetmir Haliti (Jagiellonia Bialystok), Samuel Brolin (Kalmar FF), Benjamin Mbunga Kimpioka (St. Johnstone FC), Calvin Kabuye (Sandvikens IF), Jimmy Durmaz (Gençlerbirliği SK), Aboubakar Keita (Ujpest FC), Jonah Kusi-Asare (Bayern München), Elias Durmaz (Gençlerbirliği SK), Abdussalam Magashy (Kalmar FF), Henry Atola Meja (AFC Eskilstuna, lån), Hugo Aviander (Gif Sundsvall).


… AIK-anfallaren Ioannis Pittas nu har gjort mål i fyra raka matcher i Allsvenskan.