Gösta vann serien tre gånger

Gösta Carlsson debuterade i A-laget månaderna innan sin 20-årsdag. Det var i aprilderbyt 1938 mot IS Halmia som Gösta fick chansen som högerinner inför 3 871 åskådare. Dock blev det 0-1 förlust men i hans nästkommande match borta mot IFK Hälsingborg blev siffrorna de ombytta och Gösta gjorde det avgörande målet – ett av de två han gjorde på drygt 150 seriematcher för HBK.

Han spelade de fem sista matcherna denna säsong men säsongen därpå blev det inga matcher alls i seriespelet för Gösta Carlsson, utan det dröjde fram till premiären 1939/40 när han var med i startelvan mot BK Landora.


Nu var han vänsterhalv och spelade där större delen av säsongen, oftast med Sune Peterson och Henry Nilsson vid sidan om sig. Kommande säsong missade han inledningen men när han kom med i hemmamatchen mot Malmö BI gjorde han än engång matchens enda mål – och det sista i HBK-karriären.


Det blev serieseger och kvalspel mot GAIS men HBK drog det kortaste strået och det blev en ny säsong i tvåan. 1941/42 spelade han samtliga matcher både i serie och i det lyckade kvalspelet mot Lundby IF och nu skulle det bli allsvensk fotboll för HBK och Gösta Carlsson.


Debuten skedde i hemmamatchen mot GAIS där HBK vann med 3-2 men sen missade Gösta resten av matcherna under hösten, men kom tillbaka till vårsäsongen. Han var nu fast på vänsterhalven och fick bl.a. vara med om det hemska 0-12 nederlaget mot Malmö FF.


Under de kommande säsongerna missade han en del matcher p.g.a. skador och våren 1945 fick han spela vänsterback i några matcher. Hösten 1945 blev han kvar på vänsterbacken, oftast med Bertil Forsberg vid sidan om sig. Än en gång blev han skadad och missade hela våren 1946 när HBK åkte ur serien.


Men Gösta fick vara med om en tredje serieseger och tog steget upp igen efter seger mot Örgryte. Allsvenskan blev tuff, med Gösta som högerback, och HBK åkte ur igen efter en säsong.


I maj 1949 i bortamatchen mot Kalmar FF gjorde Gösta Carlsson sin sista seriematch för HBK. Han fortsatte hösten ut i reservlaget men sen var hans aktiva karriär över.



GÖSTA CARLSSON

Född 22 juni 1918, avliden 22 juli 1962 (44 år).

Egen produkt, slutade 1950.

Allsvenska matcher/mål: 73/0.

Kvalmatcher/mål: 6/0.

Div. 2-matcher/mål: 77/2.