Bengt Månsson har avlidit

Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att vår förra spelare Bengt Månsson har avlidit. Våra tankar går till hans nära och kära.

Det blev tre allsvenska säsonger i HBK för Bengt Månsson. Han blev värvad från Lunds BK 1983 då Jan Mak var chefstränare och redan i premiären skulle han presentera sig för allmänheten.


Till matchen borta mot Hammarby satsade Jan Mak på ett tremannaanfall med Bengt Månsson – Mats Jingblad – Sigge Johansson. Efter 28 minuter tystades de 9 852 som tagit sig till Söderstadion när Månsson gör sitt och HBK:s första allsvenska mål. Det var för övrigt hela Allsvenskans första mål och Månsson belönades med DN:s guldklocka. Dock lyckades Hammarby att vända till 2-1 redan före paus och vann matchen med samma siffror.


Under säsongen blev det ytterligare fyra mål för Månsson som spelade i stort sett samtliga matcher från start. Strax före seriestarten 1984 blev Stefan Lundin ny tränare i HBK och han ville oftast spela 4-4-2. Månsson var även detta år i stort sett ordinarie men det dröjde ända till näst sista omgången innan han gjorde sitt enda mål.


Inför 1985 var Peter Andersson tillbaka efter skadefrånvaro och det gjorde att Månsson under de första två tredjedelarna av säsongen oftast var förpassad till bänken. Men under de åtta matcher han spelade från start gjorde han sina tre mål, och det sista blev för övrigt på samma ställe som det första – Söderstadion.


Bengt Månsson lämnade därefter HBK för spel i moderklubben Lunds BK, där han senare var verksam som ledare.BENGT MÅNSSON

Född 26 april 1959

Från Lunds BK 1983, till Lunds BK 1986.

Allsvenska matcher/mål: 57/9. 

Slutspelsmatcher/mål: 4/0.

DN:s guldklocka 1983.