Roger Johansson har avlidit

Vi har nåtts av det tragiska beskedet att Roger ”Nemo” Johansson har avlidit. Han spelade i många år i vårt herrlag. Våra tankar går i denna tunga stund till hans nära och kära.

Roger Johansson började spela fotboll i HBK:s fotbollsskola och gick sedan hela vägen upp till A-laget. Han var en tidig talang och spelade med dem som var ett år äldre. Även inom ishockey var hanmycket talangfull men valde till slut fotbollen.


Under Jan Maks sista år som tränare i HBK (1983) fick han i premiären sitta på bänken i bortamatchen mot Hammarby. Med dryga kvarten kvar fick han ersätta Ulf Eriksson men det blev ändå förlust med 1-2.


Vid hemmamatchen mot Brage i tredje omgången fick han spela från start som vänstermittfältare och i matchen därefter gjorde han sitt första mål när Häckenbesegrades på Rambergsvallen med 2-0.


"Nemo" gjorde fyra mål under året och var ordinarie resten av året. Säsongen därpå, nu med Stefan Lundin som tränare, inledde han de fem första omgångarna på mittfältet men sen skulle det dröja till sista omgångarna innan han återigen blev startspelare.


De tre kommande åren blev det mer sporadiskt spel iA-laget och det var först 1988 med Stuart Baxter som han återigen blev ordinarie. Nu som högerback, vilket han spelat under större delen av sin ungdomskarriär. Under hela 1988 och 1989 spelade han samtliga matcher från start.


När Stuart Baxter inför 1990 satsade på en trebackslinje fick han svårare att ta plats och det var först i maj 1991 som han blev ordinarie igen. Med Mats Jingblad som tränare 1992 missade han inledningen av säsongen men var sedan större delen ordinarie som högerback när HBK tog steget upp i Allsvenskan igen.


Hans två sista säsonger i HBK blev det bara några korta perioder där han var ordinarie och vid matchen mot AIK i säsongsavslutningen 1994 gjorde han sin sista match som högerback. Efter 65 minuter var "Nemos" allsvenska karriär över och dryga kvarten senare började en annan fantastisk fotbollskarriär när Fredrik Ljungberg gjorde sitt första inhopp.


Roger avslutade sen sin fotbollskarriär med några års spel i Snöstorp Nyhem FF. I samma klubb har han ingått i ledarstaben i föreningens dåvarande div. 3-lag.


Han blev 59 år år gammal precis innan han avled.


ROGER ”NEMO” JOHANSSON

Född 12 oktober 1964, avled 22 oktober 2023.

Egen produkt, till Snöstorp Nyhem FF 1995.

Allsvenska matcher/mål:120/4.
Slutspelsmatcher/mål: 4/0.

Landskamper: 6 U, 18 J, 5 P.