Vi synar AIK

På söndag, 2 april, är väntan över och det är äntligen dags igen för HBK:s herrlag att spela en match i Allsvenskan. De möter då AIK inför ett fullsatt Örjans vall.
AIK är en klassisk förening som bildades redan 1891 och gör i år sin 95:e säsong i Allsvenskan. De har 12 SM-guld och de vann Allsvenskan senast 2018. 2022 slutade AIK på 5:e plats i tabellen, en poäng bakom Kalmar FF på bronsplats.

I år är Andreas Brännström, som var i Mjällby AIF förra året, ny tränare i AIK. Det har varit stor spelaromsättning i AIK inför den här säsongen. Bland annat har Sebastian Larsson, Mikael Lustig och Per Karlsson avslutat sina fotbollskarriärer. 
Ett antal spelare har flyttat till andra klubbar, t.ex. Nabil Bahoui, Nicolás Stefanelli och Yasin Ayari. Bland de nya spelarna finns Aboubakar Keita, som spelade i HBK 2017. 

AIK har också värvat den tidigare landslagsspelaren Jimmy Durmaz, Abdussalam Magashy från Värnamo, Omar Faraj, som förra hösten spelade i Degerfors IF och de har lånat den tidigare danske landslagsspelaren Viktor Fischer från Royal Antwerp FC.

DETALJER

Vad: HBK - AIK
När: Söndag 2 april kl. 17.30
Var: Örjans vall
Domare: Joakim Östling
TV-Sändning: Discovery+
Biljetter: hbk.ebiljett.nu

KLUBBEN

Namn: AIK
Bildades: 1891
Allsvenska säsonger: 94
Hemsida: aikfotboll.se
Tränare: Andreas Brännström, sedan 2023
Lagkapten: Alexander Milošević

KOMMENTAREN

På den allsvenska upptaktsträffen den 20 mars tippade media att AIK kommer att hamna på femte plats i år. AIK:s nye tränare Andreas Brännström kommenterade det så här upptaktsträffen:

- Det har varit en bra tid för mig som ny tränare i AIK. Vi har många nya spelare och ett nytt spelsystem, så vi har lite kvar att göra. Vi behöver ta steg den närmsta tiden och det rätt snabbt. Kontinuitet i vår värld är att få veckor ihop. Många spelare var inte här för några månader sedan. Vi behöver jobba snabbt för att lära känna varandra. Vi är ett av lagen som är mest svårbedömda eftersom vi har bytt många spelare. 

MATCHFORM

25 mars Helsingborgs IF – AIK 0 – 3
17 mars AIK – IK Sirius 0 – 0
13 mars Hammarby IF – AIK 2 – 1 *
6 mars AIK – Varbergs BoIS 3 – 0 *
26 februari Östersunds FK – AIK 0 – 3 *
18 februari AIK – Västerås SK 1 – 1
* Svenska cupen

BORTASTATISTIK

Under försäsongen har de precis som HBK deltagit i The Atlantic cup. Där förlorade AIK mot Bröndby IF och FC Köpenhamn med 2–1 och de spelade 1–1 mot Brentford B. I Svenska cupen har de spelat två bortamatcher. I gruppspelet blev det seger med 3–0 mot Östersunds FK och sedan förlorade de kvartsfinalen på Tele 2 Arena mot Hammarby IF med 2–1. I genrepet inför Allsvenskan och matchen mot HBK mötte de Helsingborgs IF på Olympia och vann med 3–0. 
Målskyttar
Alexander Fesshaie 2
och Bilal Hussein 1

SENASTE STARTELVAN

25 mars mot Helsingborgs IF, borta – seger (0–3):
Janosevic – Papagiannopoulos, Milošević (K), Haliti – Modesto, Hussein. J. Durmaz,
Magashy, Börnström – Fischer, Guidetti