Motståndarkollen: IFK Värnamo

I den näst sista träningsmatchen inför den allsvenska premiären mot AIK den 2 april möter HBK:s herrlag IFK Värnamo på lördag den 18/3. Matchen spelas på Halmstad Arena och startar kl. 12:00.

HBK hade spelledigt i helgen efter att ha förlorat gruppfinalen i Svenska cupen mot BK Häcken med 2-1 förra helgen.


IFK Värnamo gjorde förra året sin första säsong i Allsvenskan och slutade på 10:e plats med 37 poäng. En stark prestation med tanke på att de så sent som 2020 spelade i Ettan Södra.


IFK Värnamo har fostrat många talanger under årens lopp och det har varit under ledning av den förre HBK-tränaren och landslagsspelaren Jonas Thern. Jonas saknar Uefa Pro-utbildning, som tränarna i Allsvenskan måste ha, så därför kom Kim Hellberg in som huvudtränare förra året. Jonas var assisterande tränare. I år har Jonas Thern lämnat sin post som assisterande tränare för A-laget och i stället kommer han att arbeta som en scout för föreningen. 


En bidragande orsak till Värnamos 10:e plats i Allsvenskan 2022 var alla målen som den förre HBK-spelaren Marcus Antonsson gjorde. Marcus kom på andra plats i skytteligan med 20 mål, två mål bakom Alexander Jeremejeff i Häcken.

 
I januari värvades Marcus av Al Adalah FC i Saudiarabien. Som ersättare till Marcus har Värnamo värvat Gustav Engvall från KV Mechelen. Gustav har tidigare spelat för IFK Göteborg och Djurgårdens IF i Allsvenskan.


Michael Svensson, Per ”Texas” Johansson, Magnus Andersson, Patrik Ingelsten, Joe Sise, Viktor Ljung och Marcus Antonsson är före detta HBK-spelare som har spelat i IFK Värnamo. I dagens HBK-lag är det Joseph Baffoe som tidigare har spelat i Värnamo-laget.


IFK Värnamo har inte deltagit i något Svenska cupen-gruppspel i år. De har spelat åtta träningsmatcheroch det har blivit sju segrar och en förlust. Bästa målskyttar är Ajdin Zeljkovic och Jesper Dickman med fyra mål var.


I den senaste träningsmatchen i lördags förlorade Värnamo med 2–1 mot Varbergs BoIS. Freddy Winsth gjorde 1–0 till Värnamo på en frispark i första halvlek. Strax före halvtidsvilan kvitterade Varberg till 1–1. I andra halvlek tog Varberg över mer av spelet och skapade en hel del chanser och avgjorde matchen i den 66:e minuten när de gjorde 2–1.
I Värnamo saknades en skadad trio: Oscar Johansson, Victor Eriksson och Ajdin Zeljkovic. Enligt tränaren Hellberg är de tillgängliga till matchen mot HBK.


Efter matchen sa Hampus Näsström i Värnamo det här i Discovery+-sändningen om matchen:
- Vi kommer inte upp i nivå idag. Spelet sitter inte och vi slarvar väldigt mycket. Vi visste att det skulle vara en riktig kampmatch. Vi borde ha haft större tålamod och bättre kvalitet i våra passningar.


Senaste sex inbördes möten i seriespel

2018 HBK – IFK Värnamo 0 – 3 (Superettan)

2018 IFK Värnamo – HBK 1 – 3 (Superettan)
2016 IFK Värnamo – HBK 1 – 1 (Superettan)
2016 HBK – IFK Värnamo 5 – 2 (Superettan)
2012 HBK – IFK Värnamo 2 – 3 (Superettan)
2012 IFK Värnamo – HBK 2 – 5 (Superettan) 

Bästa målskyttar för IFK Värnamo 2022

20 mål: Marcus Antonsson (Har värvats av Al Adalah FC)
4 mål: Abdussalam Magashy (Har värvats av AIK)
3 mål: Oscar Johansson


IFK Värnamos senaste matcher 2023:
11 mars 2023 IFK Värnamo – Varbergs BoIS 1 – 2
7 mars 2023 Stjarnan FC – IFK Värnamo 1 – 3
25 februari 2023 Östers IF – IFK Värnamo 0 – 1
21 februari 2023 IFK Värnamo – Östers IF 5 – 2
18 februari 2023 IFK Värnamo – Örgryte IS 3 – 1
14 februari 2023 Djurgårdens IF – IFK Värnamo 1 – 4
4 februari 2023 IFK Värnamo – Trelleborgs FF 2 – 0
28 januari 2023 IFK Värnamo – Landskrona BoIS 2 – 1 


Senaste startelvan IFK Värnamo den 14/3 2023 mot Varbergs BoIS

Vaitsiakhovich – Winsth (K), Larsson, Vilar, Grozdanic – Wenderson, Näsström, Netinho – Becirovic, Engvall, Bergh


Nyförvärv
Gustav Engvall (KV Mechelen), Marco Bustos (Pacific FC), Albion Ademi (Djurgårdens IF på lån), Emin Grozdanic (GAIS), Viktor Bergh (Norrby IF)


Spelare som har lämnat
Hampus Gustafsson (Norrby IF på lån), Haris Avdiv (IF Karlstad Fotboll), Marcus Antonsson (Al Adalah FC), Abdussalam Magashy (AIK), Francis de Vries (Eastern Suburbs), Moonga Simba (SK Brann efter lån), David Edvardsson (Malmö FF efter lån), Robin Tihi (AIK efter lån)


Tränare Kim Hellberg, sedan 2022

Här är IFK Värnamos hemsida


Detaljerna

Vad HBK –IFK Värnamo 
När Lördag 18/3 kl. 12:00
Var Halmstad Arena, plan 7
Domare Oscar Johnson

TV-sändning Discovery+ (discoveryplus.com/se)