Motståndarkollen: BK Häcken

Lördagen den 4 mars möter HBK:s herrlag BK Häcken på Bravida Arena i en avgörande gruppfinal i Svenska cupen. Båda lagen har sex poäng och Häcken har bäst målskillnad.

Här kan du köpa biljett till matchen.


På Borås Arena mötte i lördags HBK Jönköpings Södra och vann med 3–1. J-Södra tog ledningen med 1–0 i den 28:e minuten genom Flamur Dzelili. HBK:s kvittering till 1–1 kom två minuter före halvtidsvilan. Erik Ahlstrand gjorde målet efter ett mycket fint samspel på vänsterkanten mellan honom, Benjamin Hjertstrand och Amir Al-Ammari. 


Fem minuter in i andra tog HBK ledningen. Amir Al-Ammari lyfte in en frispark, Baffoe vann sin duell och nickade bollen till Alexander Johansson, som kunde göra 2–1 från nära håll. I den 88:e minuten fastställde Naeem Mohammed slutresultatet till 3–1. Thomas Boakye fintade sig snyggt förbi två försvarare och frispelade sedan Naeem, som fri med målvakten placerade in bollen i mål. Det var Naeems första mål i HBK-tröjan.


Här är ett sammandrag från matchen.


BK Häcken vann i lördags med 6–1 på bortaplan mot FC Trollhättan. Häcken dominerade matchen från början och tog ledningen med 1–0 i den 26:e minuten genom Momodou Sonko. Det blev ytterligare två mål för Häcken i den första halvleken innan Trollhättan reducerade till 3–1. Häcken fortsatte med att trycka på i andra halvlek och gjorde ytterligare tre mål och vann med 6–1. 


Här är målen från den första halvleken som slutade 3–1 till Häcken.

Ibrahim Sadiq blev tremålsskytt och sa det här till Häckens hemsida om sitt hattrick:
– Det känns bra, för detta var mitt första hattrick som professionell fotbollsspelare. Jag är nöjd med min insats och jag vill bidra med ännu mer nu. Jag vill göra mer för att hjälpa laget och mig själv.


Inför årets säsong i Allsvenskan har förra årets skyttekung i Allsvenskan, Alexander Jeremejeff, lämnat Häcken för spel i grekiska Panathinaikos. Till A-lagstruppen har den tidigare Häckenspelaren Simon Sandberg återvänt och de har även flyttat upp tre spelare från P19-laget. I förra veckan korsbandsskadades anfallaren Blair Turgott på en träning och är borta hela säsongen.


BK Häcken har spelat fyra träningsmatcher och två svenska cupen-matcher i år. Det har blivit fem segrar och en oavgjord match. Ibrahim Sadiq är bäste målskytt med fem mål.


Förra gången som HBK mötte BK Häcken i Svenska cupen var den 12 mars 2016. HBK vann sin grupp och fick möta Häcken i en kvartsfinal på Bravida Arena.


Häcken dominerade större delen av matchen och det var Stojan Lukic storspel i HBK-målet som höll HBK kvar i matchen. Det stod 0–0 till de sista sekunderna på tilläggstiden av matchen. Då hittade vänsterbacken i Häcken, Egzon Binaku, Alexander Jeremejeff med ett inspel och Jeremejeff styrde, från nära håll, bollen in i mål. Strax efter målet blåser domaren Andreas Ekberg av matchen och Häcken vinner med 1–0. Häcken vinner sedan Svenska cupen för första gången när de i finalen i maj besegrar Malmö FF efter straffar.


Senaste sex inbördes möten i seriespel

2021 HBK – BK Häcken 1 – 0
2021 BK Häcken – HBK 2 – 3
2017 HBK – BK Häcken 0 – 3
2017 BK Häcken – HBK 2 – 1
2015 BK Häcken – HBK 4 – 1
2015 HBK – BK Häcken 0 – 2

Bästa målskyttar för BK Häcken 2022

22 mål: Alexander Jeremejeff (Har värvats av Panathinaikos FC)
11 mål: Mikkel Rygaard
7 mål: Ibrahim Sadiq, Oscar Uddenäs


BK Häcken senaste matcher 2023

25 februari 2023 FC Trollhättan – BK Häcken 1 – 6 (Svenska cupen)
18 februari 2023 BK Häcken – Jönköpings Södra IF 5 – 0 (Svenska cupen)
10 februari 2023 BK Häcken – AGF Aarhus 3 – 1
2 februari 2023 BK Häcken – Odds BK 2 – 2
26 januari 2023 BK Häcken – Fredrikstad FK 2 – 1
20 januari 2023 Norrby IF – BK Häcken 2 – 5 


Senaste startelvan BK Häcken den 25/2 2023 mot FC Trollhättan

Brattberg – Lunddal, Tebo, Hovland, Lund – Rygaard, Samuel Gustafson (K), Amane – Sadiq, Traore, Sonko


Nyförvärv Simon Sandberg (Hammarby IF), Sebastian Banozic (uppflyttad från P19), Filip Trpcevski (uppflyttad från P19), Pontus Dahbo (uppflyttad från P19)

Tillbaka från lån Tobias Carlsson (Varbergs BoIS)


Spelare som har lämnat Semir Bosnic (Norrby IFF på lån), Alexander Jeremejeff (Panathinaikos FC), Alexander Faltsetas (Utsiktens BK), Leonardo Farah Shahin (Falkenbergs FF), Tobias Heintz (CSKA Sofia), Jasse Tuominen (KuPS), William Milovanovic (FC Koper), Sebastian Lagerlund (Utsiktens BK), Yannick Adjoumani (ASEC Mimosas, efter lån)


Tränare Per Mathias Høgmo, sedan juni 2021


Här är BK Häckens hemsida


Detaljerna

Vad BK Häcken – HBK 
När Lördag 4/3 kl. 15.15
Var Bravida Arena
Domare Glenn Nyberg

TV-sändning C More (cmore.se)


Just nu är det halva priset på C More Plus i 3 månader samtidigt som du stöttar Halmstads BK med 150 kronor!
Gå in på www.cmore.se/kampanj/svenskacupen och använd koden HALMSTADCUPEN23 för att ta del av erbjudandet!