Oavgjort på hemmaplan

HBK hamnade under första halvlek i ett underläge med 0-2 och Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades utgå på grund av skada. HBK reducerade innan paus och i andra halvlek var det en jakt på tre poäng då man var det klart bättre laget. Men det blev bara en kvittering av Naeem Mohammed, 2-2 och en poäng vardera inför 7479 åskådare.
Gästerna tog tag i matchen direkt med ett bra passningsspel och HBK var lite passiva vilket gjorde att Värnamo ofta hittade en ledig spelare i speluppbyggnaden. Värnamo kom ofta ner djupt på HBK:s planhalva under större första halvtimmen.

HBK kontrade på Värnamo och det var inte långt ifrån att Phil Ofuso-Ayehs inspel nådde fram till en fri HBK:are i straffområdet. Istället stoppades bollen och Värnamo kontrade och det slutade med att Gustav Engvall blev fri och placerade in 0-1 efter 19 minuter.

Samme Gustav skulle 10 minuter senare också placera in 0-2.

Efter 34 minuter kunde inte Malkolm Nilsson Säfqvist spela vidare och Malte Påhlsson kom in. Under den lilla timeouten som blev snackade HBK ihop sig och kom ut på planen betydligt aggressivare. HBK började vinna boll högre upp och stoppade Värnamo mer effektiv.

Mini-timeouten som såg ut att förändra matchbilden

Viktor Granath hade med stor sannolikhet placerat in 1-2 om inte Värnamoförsvaren nått bollen i minut 36. Istället var Värnamospelaren på Marcus Olssons inspel och styrde själv in bollen i eget mål.

Marcus Olsson och Andreas Johansson efter HBK:s reducering

HBK hade sedan ytterligare ett kanonläge på en hörna på övertid men Andreas Johansson var millisekunder för sent vid bortre stolpen och bollen rullade vidare.

HBK ägde andra halvlek rejält även om det inte skapades några chanser inledningsvis. Inbytte Jack Cooper-Love sköt i stolpen från drygt 7 meter på Erik Ahlstrands inspel efter 71 minuter. Samme Jack hade ytterligare ett läge nån minuter senare men en Värnamospelare hann fram och styrde avslutet till hörna.

HBK gjorde 2-2 men det blev bortdömt för offside. Jack Cooper-Love släppte bollen något för sent till en framrusade Phil Ofuso-Ayeh som då hade hamnat offside. Phils inspel satte Viktor Granath enkelt in i öppet mål och Örjan exploderade men korrekt avvinkat för offside.

Phil var sedan inblandad i kvitteringen när hans inlägg i den 83:e minuten träffade Naeem Mohammed på pannan och Värnamomålvakten orkade inte styra bollen utanför och kvitteringen var ett faktum.

Erik Ahlstrand var nöjd med Phils kvalitet på inlägget när Naeem Mohammed kvitterade

HBK försökte forcera fram ett segermål under resten av halvleken men kom inte riktigt fram till lägena och 2-2 blev slutresultatet.

Halmstads BK - IFK Värnamo, 2-2 (1-2)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist (Malte Påhlsson, 34) - Phil Ofuso-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Marcus Olsson - Kazpe Karlsson (Jack Cooper-Love, 67), Jonathan Svedberg, Amir Al-Ammari (Joel Allansson, 89), Naeem Mohammed - Erik Ahlstrand, Viktor Granath
Avbytare utan spel Thomas Boakye, Gabriel Wallentin, Villiam Granath, Villiam Dahlström, Benjamin Hjertstrand, Pontus Carlsson
Mål 0-1 (19) Gustav Engvall (Albion Ademi), 0-2 (29) Gustav Engvall, 1-2 (36) Självmål (Marcus Olsson), 2-2 (83) Naeem Mohammed (Phil Ofuso-Ayeh)