HBK:s Akademi på tionde plats i Sverige

SEF:S Certifiering för 2022 är nu officiell och Halmstads BK hamnade på en hedrande tionde plats bland de 32 elitklubbarna i Sverige. 
Denna artikel är delvis baserad på en artikel från Unicoach. Länk till artikeln hittar du här.

- En fin placering och speciellt glädjande är att vi kommer på en fjärde plats i den viktigaste kategorin, nämligen den som visar hur många av våra killar som spelat elitfotboll under 2022, säger Robert Nordström som är HBK:s akademichef och fortsätter:
- De klubbar som ligger före oss där är MFF, AIK och BP så det känns väldigt tillfredsställande att vi som i sammanhanget är en liten klubb kan få fram så många duktiga spelare, 


Den nya certifieringsmodellen nollställer alla tidigare resultat i certifieringen och ska inte jämföras med den tidigare modellen. Det vill säga att mätningen av klubbarnas akademier är annorlunda på ett djupare och mer detaljerat sätt än tidigare och med hårdare bedömningar. Totalt granskas tio olika verksamhetsområden i den nya certifieringen och femdubbelt fler frågor än tidigare. 


– Den nya certifieringen sätter större krav på klubbarna än tidigare år men vår förhoppning är att samtliga klubbar blir mer professionella. På sikt gynnar det hela den svenska fotbollen, det är jag övertygad om, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll (SEF).


Tidigare kunde klubbarna få mellan en till fem stjärnor beroende på hur många poäng man fått och HBK har nu i flera år haft högsta betyg just i form av fem stjärnor men från och med 2022 är högsta stjärnstatus sju (7) stjärnor och det är bara Malmö FF som fått det för 2022 medan HBK den här gången fått nöja sig med fyra stjärnor.


– Jag skulle säga att alla klubbar tagit ett steg framåt i år trots att en del kanske får färre stjärnor än tidigare. Tittar man på föregående år så kan kanske en femstjärnig klubb från 2021 jämföras med en fyrstjärnig i dagens modell, säger Thomas Hasselgren.


De i HBK som i flera år jobbat med certifieringen är Robert Nordström, Stefan Mildaeus som är Ungdomsansvarig (5-15 år) och Johan Bergström som dels är Utvecklingsansvarig i Akademin, dels assisterande tränare i A-truppen.


- Trots fyra stjärnor så är vi femstjärniga inom många av områdena men det som fattas oss är att det nu krävs flera hel och halvtidsanställda inom Akademin för att uppnå denna nivå i Certifieringen och det har vi helt enkelt inte ekonomiska medel för att klara för tillfället, säger Stefan och Johan.


- Att utvecklas vidare är naturligtvis något för oss som klubb att sträva efter men just idag vill vi bara tacka alla ledare och spelare och de fantastiska människor som till stor del jobbar ideellt i HBK för mycket är deras förtjänst att vi har den fina verksamhet vi har avslutar den mycket nöjda certifieringstrion.


Vill du läsa lite mer om årets certifiering och dessutom kika på hela den nationella rapporten med bland annat HBK:s alla resultat så hittar du länken här.