Motståndarkollen: Viking Stavanger

I den första matchen i The Atlantic Cup i Portugal möter HBK:sherrlag det norska laget Viking FK från Stavanger. Matchen spelas fredagen den 3 februari kl. 18.00 på Estádio Municipal de Albufeira.

Viking Fotballklubb bildades den 10 augusti 1899 och är känt som Viking eller internationellt Viking Stavanger. Det är en av de mest framgångsrika klubbarna i norsk fotboll genom tiderna och ligger på andra plats i den norska maratontabellen för den högsta ligan. Det är bara Rosenborg BK som är före.

Tidigare har Viking haft både handboll och ishockey i föreningen men nu är man en renodlad fotbollsklubb.

De har vunnit den högsta ligan åtta gånger och senaste serievinsten kom 1991 och de har blivit norska cupmästare sex gånger. De vann cupen senast 2019.

Viking spelar sedan 2004 sina hemmamatcher på Viking Stadion, SR-Bank Arena. Arenan, som har konstgräs, tar 16 300 åskådare och är Norges fjärde största fotbollsarena.

Viking FK kom på elfte plats i Eliteserien 2022. 2021 kom de på tredje plats i serien och det kvalificerade dem till UEFA Europa Conference League 2022. De åkte ut i Play Off mot FCSB från Rumänien.

Det finns två före detta HBK-spelare som har spelat i Viking. Magnus ”Turbo” Svensson spelade i Stavangerlaget 1998–1999 och Patrik Ingelsten var där 2010–2013. Två legendariska HBK-tränare har varit tränare i Viking FK. Roy Hodgson ledde laget 2004–2005 och han efterträddes av Tom Prahl 2006.

Flera andra svenska spelare har också spelat i Viking, t.ex. Pelle Blohm, Peter Abelsson och Mattias Asper.

I dagens Viking-trupp finns den svenske anfallaren Kevin Kabran. I Sverige har han spelat i Vasalunds IF, IF Brommapojkarna och IF Elfsborg.
Den norske anfallaren Sander Svendsen, som spelade i Hammarby IF 2017–2019, ingår också i Vikings spelartrupp.

Så här har de tidigare matcherna mellan lagen slutat

2002 23/2 HBK – Viking FK 1 – 1 HBK:s målskytt: Tommy Jönsson

2008 12/2 HBK – Viking FK 1 – 1 HBK:s målskytt: Ajsel Kujovic

2011 23/1 Viking FK – HBK 2 – 1 HBK:s målskytt: Joe Sise

Den senaste matchen mellan lagen

Den 23 januari 2011 mötte HBK Viking FK i en inomhusturnering i Sörlandshallen i Kristiansand. Matchen slutade 2–1 till Viking. Joe Sise gav HBK ledningen med 1–0 i den 44:e minuten och det var Marcus Olsson som passadefram till målet. Här är målet. Viking kvitterade till 1–1 i den 80:e minuten på en hörna och två minuter före slutet gjorde Viking segermålet 2–1. De fick en frispark utanförstraffområdet och den norske spelaren skruvade in bollen i Kalle Johnssons vänstra kryss. HBK:s tränare Pep Clotet blev ursinnig på domaren eftersom målet inte blev underkänt, då Viking hade ställt en spelare i offsideposition framför Kalle Johnsson i HBK-målet. Pep rusade in på planen för att prata med domaren men det slutade med att Pep blev uppvisad på läktaren. Vikings tränare Åge Hareide försökte lugna ner den arge HBK-tränaren.

Senaste träningsmatchen för Viking

Viking mötte i fredags, 27/1, Sandnes Ulf på bortaplan och vann med 4–1. Målskyttar för Viking var nyförvärvet och den australienske landslagsspelaren Nicholas D’Agostino, David Brekalo, Harald Tangen och den svenske anfallaren Kevin Kabran gjorde Vikings fjärde mål.