Tredje gången gillt!

För tredje gången på fyra år vann HBK sin div II-serie 1941/42 och fick kvala till Allsvenskan. Efter förluster tidigare mot IFK Göteborg och GAIS väntade nu ett nytt lag från samma stad - Lundby IF. Denna gången gick det vägen och HBK var tillbaka i högsta serien.
För förra säsongens seriesegrare började det inte så lovande med två förluster på de två inledande matcherna. Därefter kom man i gång och vann åtta raka matcher och där det fanns några rejäla storsegrar: 9-0 hemma mot IFK Malmö och 8-0 hemma mot IFK Trelleborg.

Mellan dessa matcher besegrades även IS Halmia i ett derby efter att Carl-Axel Bengtson gjort matchens enda mål.

När höstsäsongen skulle summeras efter tolv omgångar så ledde HBK serien två poäng före Halmia.

Under våren vann HBK fyra av de fem inledande matcherna innan serien skulle avgöras i sista omgången mot Halmia. Då HBK ledde serien med två poäng och med klart bättre målskillnad så var Halmia tvingade att vinna med sju mål.

Kanske gav det Halmianerna ett litet hopp när de tog ledningen i första halvlek men det släcktes av "Pära" Bengtsson när han kvitterade till 1-1 i mitten på andra. Några fler mål blev det inte utan nu väntade kvalspel.

Första matchen mot Lundby IF spelades på bortaplan. Åke Höög gav HBK ledningen i första halvlek men Lundby kvitterade efter en kvart i andra. 1-1 var ett bra utgångsläge inför returen på Örjans vall men där Lundby tog ledningen redan efter tre minuter. Skulle avancemanget missas igen?

Rutinerade duon "Svenne" Nilsson och Allan Mellberg vände dock på resultatet och uppflyttningen var ett faktum. Matchen var ryckig och hård, med inte mindre än 47 frisparkar för ruff.