Svag vår när laget tappade

Ett målglatt lag på hösten blev ett målsnålt lag på våren under säsongen 1937/38. En historisk match på hösten när det blev femton mål i en match, varav HBK gjorde tio av dessa.
HBK inledde serien på ett strålande sätt och tog sju poäng på de fyra första matcherna. En av de märkligaste matcherna i HBK:s historia utspelades sig just i omgång fyra.

Hemma på Örjans vall tog HBK emot IFK Kristianstad och i paus var ställningen 2-2. Efter sju minuter i andra halvlek sprakade det loss och HBK gjorde sex mål på åtta minuter och gick till 8-2. Det hela slutade med en seger med 10-5, den målrikaste matchen i HBK-historien, men Hallandsposten var inte nöjda: ”Sämre vinster har Bollklubben gjort med troligen aldrig någon som varit så onödigt dålig”.

Veckan efter var det derby mot IS Halmia som inlett serien med fyra raka förluster. Två mål före paus och en fenomenal målvakt i Krusberg gav rödtopparna segern med 2-0.

När hösten var färdigspelad låg HBK tvåa i tabellen, tre poäng efter Malmö BI. HBK hade svarat för inte mindre än 41 mål på tolv matcher och inget lag i de två högsta serierna var i närheten av antalet producerade mål.

Våren blev inte alls densamma, utan på de sex matcherna lyckades HBK bara svara för två ynkliga mål. Detta gjorde att topplaceringen raserades och till slut hamnade HBK på blott en sjätte plats.

Under hösten hade samtliga sex hemmamatcher vunnits och laget hade gjort trettio mål på dessa matcher. På vårens tre matcher blev det blott ett gjort mål…