Sigge gjorde sitt första mål mot Öster

En av HBK:s mest legendariska spelare är Sigge Johansson som spelade i A-laget från 1974 till 1984. Han är matchprofil till hemmamatchen på lördag mot Östers IF eftersom han är den HBK-spelaren, tillsammans med Janne Jönsson, som har spelat flest matcher mot Östers IF, 19 stycken

Sigge lockade under sina elva säsonger i HBK många åskådare till Örjans vall med sina fina dribblingar och snygga frisparksmål. Många allsvenska ytterbackar blev rejält uppsnurrade till publikens stora jubel och då myntades uttrycket ”Sigges cirkus”. Uttrycket har också gett namn till den populära podden ”Sigges cirkus”, som handlar om HBK.

- Det började bra för mig säsongen 1976 och jag hade många lyckade dribblingar. Efter 7 – 8 matcher var det någon journalist som i en textkallade min framfart för ”Sigges cirkus” och det kommer från radioprogrammet som Sigge Fürst hade på 50-talet. Uttrycket har hängt med sedan dess. Det är jätteroligt att podden, om HBK, är uppkallad efter mig. Det visar att man har gjort något bra och att det har gjort avtryck, berättar Sigge när vi pratar med honom inför matchen mot Öster.Sigge Johansson på en vykortsbild 1979 på en icke grön gräsmatta.


Vad avgjorde att du gick till HBK hösten 1973?

- Jag började spela fotboll hemma i Småland i Gnosjö IF och i början av 70-talet spelade vi i division 2. Vi ramlade ur serien 1972 och då gick jag till Grimsås IF, som spelade i samma serie som HBK. Jag gjorde en bra match när vi mötte HBK och dagen efter den matchen ringde HBK:s tränare Sven-Agne Larsson till mig och ville att jag skulle komma till HBK. Efter några månaders prat skrev jag hösten 1973 på för HBK. Jag är för evigt tacksam mot Sven-Agne och Stig Nilsson att de värvade mig till HBK.


Med vilka ord vill du beskriva föreningen Halmstads BK?

- Det är bara kärlek från min sida. HBK har betytt oerhört mycket för mig och jag hade en underbar tid i föreningen. Det var fina ledare och spelare. Jag träffar fortfarande några av mina gamla lagkamrater varje tisdag när vi träffas nere på Örjans vall.Sigge firar första guldet 1976 i bastun med Rutger Backe.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Det är när vi säkrar guldet 1976 i bortamatchen mot IFK Norrköping och det var en av mina bästa matcher i karriären. Jag är en stor beundrare av Roy Hodgson. Han gjorde några ändringar och hittade rätt platser för alla på plan när han kom 1976 och lyckades få att många spelare blommade ut det året, menar Sigge.


Vilka är de bästa spelarna som du har spelat med?

- I HBK är det Rutger Backe och i landslaget är det Torbjörn Nilsson. Jag debuterade i landslaget tillsammans med Torbjörn och Lie Larsson i en landskamp mot Finland i Malmö 1976. Vi vann med 6 – 0.1982 dribblar Sigge av en IFK Göteborgare på Örjans vall.

Vem är den bäste spelaren som du har spelat mot?

- Det är en spelare med Öster-anknytning, ytterbacken Björn Andersson. Han var svår att ta sig förbi när han spelade i Öster, innan han gick till Bayern München. Sedan råkade Björn ut för en svår knäskada i Europacup-finalen 1975 och det påverkade hans fortsatta karriär.


Har du några minnen från dina matcher mot Östers IF?

- Jag kommer ihåg att jag gjorde mitt första allsvenska mål mot Öster den 16 maj 1974. Det var inte mitt snyggaste mål i karriären. Jag slog ett misslyckat inlägg, som seglade över Göran Hagberg i Öster-målet in i bortre hörnet. Tyvärr så förlorade vi matchen med 3–1. Ett annat minne är när vi mötte Öster i den sista hemmamatchen 1976. Guldet var säkrat och det kom 16 216 till Örjan för att hylla oss. Vi vann med 2–0 och ”Svängsta” Larsson gjorde 1–0 på ett kanonskott och jag skruvade in en frispark till slutresultatet 2–0, minns Sigge.På första sidan av tidningen Buster 1981.


Hur kommer det att gå för HBK i årets Superettan, tror du?

- Jag ser alla Bollklubbens matcher. Jag är på plats på Örjans vall när det är hemmamatch och bortamatcherna ser jag på TV. Jag tror att de vinner serien och går upp i Allsvenskan.


Hur slutar matchen mot Öster?

- Jag har inte sett Öster så mycket. Men de är stabilare i år och är med i racet om kvalplatsen. Jag tippar att HBK vinner med 3–1, avslutar Sigge med att säga.SIGGE JOHANSSON

Född 17 februari 1951

Från Grimsås IF 1974, till Smålandsstenars GoIF 1985

Allsvenska matcher/mål 239/45
(186 allsvenska matcher i följd, från juni 1977 till hans sista match i HBK den 29 september 1984. Sviten är klubbrekord.)

Slutspelsmatcher/mål 6/1

UEFA-matcher/mål 4/2

Guld 1976 och 1979

HP-Dribblern 1979

Landskamper 11 A, 1 B

Spelarkarriär Gnosjö IF (- 1972), Grimsås IF (1973), Halmstads BK (1974–1984), Smålandsstenars GoIF (1985), IS Halmia (1986 – 1987), Hyltebruks IF (1988 – 1992)