Rutger Backe gjorde mål mot Skövde

Rutger Backe är den HBK-spelare som hittills har gjort flest allsvenska mål i HBK, 77 stycken. Han blev allsvensk skyttekung 1976 och har två SM-guld, 1976 och 1979. Det blev sammanlagt 8 A-landskamper och 274 A-lagsmatcher i HBK. 

Rutger Backe är matchprofil till morgondagens match mellan HBK och Skövde AIK eftersom han vet hur man gör mål på Skövde AIK hemma på Örjans vall. Lagen möttes den 11 juni 1973 i division 2 Södra och då vann HBK med 2–0 och det var Rutger Backe som gjorde det andra målet inför 4 079 åskådare. HBK vann serien 1973 och gick upp i Allsvenskan och Skövde AIK slutade tvåa.Oktober 1972. HBK har precis åkt ur Allsvenskan efter förlust i Örebro. Rutger tröstas av Lennart Ljung efter matchen. Fyra år senare firar de SM-guld tillsammans.


Rutger Backe värvades till HBK hösten 1971 från IF Böljan i Falkenberg.

- Jag hade gjort många mål i dåvarande division 5 för IF Böljan och det ledde till intresse och förfrågningar från andra klubbar. Jag hade en strävan att bli så bra som möjligt som fotbollsspelare och då lockade HBK, som skulle spela i Allsvenskan 1972, berättar Rutger när vi pratar med honom inför HBK:s match mot Skövde.


Vilken kontakt har du med fotbollen idag?

- Jag följer mina gamla lag, som jag har spelat i eller har tränat. Sedan följer jag mina barnbarn som spelar i HBK:s 7-års- och 11-årslag.Efter att jag slutade som fotbollstränare har jag hållit i gång med cykling och hackar även runt på golfbanan ibland.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Det är självklart de båda SM-gulden från 1976 och 1979. Det är härliga minnen. Vi hade då ett jämt och bra lag. Att vi fick Roy Hodgson, som tränare, hade en stor betydelse. Han införde ett spelsystem som var effektivt. Spelsystem på den tiden i Allsvenskan var en bristvara. Den höga pressen, som vi hade, var avgörande för våra framgångar, säger Rutger.1973 spelade HBK och Skövde AIK i samma serie. HBK vann serien före västgötarna. Lagbilden är från detta år. Bakre raden Sylve Bengtsson, Ingvar Andersson, Lars-Göran Karlsson, Alf Peterson, Lennart Ljung, Johnny Wärn, Lars-Erik Larsson, Börje Carlsson. Främre raden Ingvar Sandberg, Rutger Backe, Roland Fransson, Jan Nissmo, John Lindau, Tommy Södergren.


Det blev åtta landskamper och två landslagsmål för RutgerBacke 1979 – 1980.


Vilka är de bästa spelarna som du har spelat med och mot?

- I landslaget spelade jag bland annat med Ronnie Hellström, Ralf Edström och Torbjörn Nilsson och de var mycket duktiga. Vi mötte Italien i en landskamp 1979 och de hade mittbacken Fulvio Collovati i laget och han imponerade på mig.


Efter fotbollskarriären jobbade Rutger Backe som fotbollstränare i många halländska klubbar. Han har bland annat tränat Falkenbergs FF och Varbergs BoIS.Rutger Backe gör guldmålet 1-0 mot AIK i oktober 1979. Övriga HBK:are är Stefan Larsson och Bo Mattsson.


Hur ser du på dagens fotboll som en gammal tränare?

- Jag föredrar att titta på The Championship, den näst högsta divisionen i England, för där är det ärliga tag och mer go i matcherna än i många andra ligor. I Champions League-matcherna blir det ofta tråkig fotboll med för många passningar innan det händer något. Som tränare var jag mycket inspirerad av Roy Hodgsons sätt att vara tränare. Från hans träningar tog jag med mig vikten av att nöta in saker och ha ett högt presspel under matcherna.


Hur kommer det att gå för HBK i årets Superettan, tror du?

- Det ser väldigt bra ut för att gå upp i Allsvenskan. Det vore tråkigt om de skulle tappa det nu. Jag tycker att de har en bra målvakt och ett bra försvarsspel och det är viktigt för att det ska gå bra.När HBK vann guldet 1979 var Rutger Backe lagkapten och fick höja von Rosens pokal. Även långt efter matchen fick han ställa upp på fotografering med pokalen.


Hur slutar matchen mot Skövde AIK?

- Jag är en dålig tippare och har dålig koll på Skövde men jag tror att HBK vinner matchen, säger den gamle skyttekungen som avslutning.RUTGER BACKE

Född  14 januari 1951

Från  IF Böljan 1972, till IF Böljan 1982

Allsvenska matcher/mål  207/77

Div. 2-matcher/mål  25/12

UEFA-matcher/mål  2/0

Guld  1976, 1979

HP-Dribblern  1975

Allsvensk skyttekung  1976

Landskamper/mål  8 A/2 mål

Spelarkarriär  IF Böljan (-1971), Halmstads BK(1972–1981), IF Böljan (1982–1985)