Strålande höst tog HBK tillbaka till Allsvenskan

1988 var man egentligen borträknade när höstsäsongen började efter 3-6 borta mot Häcken. Men HBK tog i kragen och vann elva av de tolv sista matcherna. Seriesegern bärgades borta mot Myresjö IF i sista omgången.
Efter degraderingen hade i stort sett halva startelvan lämnat HBK. På tränarsidan var Stuart Baxter ny och han fick satsa på yngre förmågor då det inte fanns någon ekonomi att satsa på etablerade spelare.

3-0 i premiären hemma mot Myresjö IF gjorde att de fick en fin start och lyckades ta sju poäng på de fyra första matcherna. I femte omgången kom dock första förlusten. Hemma mot ett defensivt Mjällby AIF lyckades Flemming Pehrsson göra matchens enda mål för blekingarna.

Efter en mållös match i Landskrona återtog HBK serieledningen efter att Mats Lundgren gjort matchens enda mål hemma mot BK Häcken.

Nu väntade derby för första gången borta mot Falkenbergs FF. Det blev publikrekord, mållöst, utvisning på Tommy Frejdh och en tappad serieledning.

Mats Lundgren gjorde båda målen hemma mot IF Elfsborg innan det följde tre matcher utan seger. Under åtta matcher hade HBK bara svarat för fyra mål och alla dessa gjordes av just Mats Lundgren, alla på hemmaplan. Hemma förlorade man mot Markaryds IF men på bortaplan spelade man fyra mållösa matcher i följd innan sista matchen innan uppehållet.

Nere i Trelleborg mot TFF blev det 2-2 efter att Mattias Karlsson och Ulf Sjölin gjort mål. För den förstnämnde var det första matchen från start och han tackade genom att göra mål. Vid uppehållet låg HBK fyra men hade genom alla oavgjorda matcher tappat till serieledande Mjällby AIF som var sex poäng före.

Tåget började gå och det gällde att hoppa på det så snabbt som möjligt när hösten började. Då blev det 3-6 borta mot BK Häcken och Allsvenskan verkade försvinna med tåget medan HBK stod kvar på perrongen.

Inför hemmamatchen mot Trelleborgs FF låg HBK sjua och var sju poäng efter Mjällby. Nu fanns inget annat som gällde än vinster på de kommande matcherna. Mot TFF fick Peter Wallentin göra sin första match från start och HBK vann med 5-1 efter två mål av Burserydaren. Detta följdes upp av 5-2 i derbyt mot Falkenbergs FF veckan efter.

Men med tio omgångar kvar ledde Mjällby med sex poäng före jagande HBK och Kalmar AIK. Tommy Frejdh gjorde matchens enda mål borta mot IF Elfsborg medan Anders Johansson gjorde båda målen när HBK slog Kalmar FF, som tränades av Kenneth Rosén, med 2-0. Åtta omgångar kvar och fem poäng upp.

Två raka segrar mot Markaryds IF och IFÖ Bromölla IF gjorde att man tog in på Mjällby som började tappa. Tre poäng kvar att ta in.

Då kom höstens sista poängtapp när HBK fick inte in bollen trots övertag mot Landskrona BoIS. Skåningarna gjorde matchens enda mål samtidigt som Mjällby spelade 1-1 i Bromölla.

Fyra poäng efter och nästa match mot just Mjällby på Strandvallen. Sven-Åke Landgren gjorde matchens enda mål i 56:e minuten och HBK ska vara glada att Björn Nordberg inte åkte ut på en frilägesutvisning av domare Per-Olof Ståhl.

Nu flåsade HBK Mjällby i nacken och redan efter nästa omgång var HBK förbi i tabellen. Peter Wallentin och Jonas Dahlgren såg till att IFK Hässleholm besegrades med 2-0 medan Kalmar AIK slog Mjällby med 3-1.

Tre omgångar kvar, nu gällde att ta full pott. Borta mot Karlskrona AIF blev det 7-0, efter att bl.a. mittbacken Ulf "Puh" Jönsson gjort två mål, innan man besegrades IK Oddevold på Örjans vall med 2-1. Inför sista omgången var HBK och Mjällby på samma poäng men HBK hade nio plusmål bättre.

Mjällby mötte Markaryds IF hemma och vann med 1-0 efter mål i första halvlek. Men det var inget som störde HBK. I bortamatchen mot ett kontraktjagande Myresjö IF gjorde Stefan Lindqvist 1-0 i 13:e minuten och efter dryga halvtimman ökade Jonas Dahlgren till 2-0. HBK hade läget under kontroll och ökade under sista tio minuterna till 4-0 efter mål av Anders Johansson och Jonas Dahlgren.

HBK var tillbaka där man hör hemma. I Allsvenskan.