Stark vår gjorde att laget lyfte

1952/53 inledde inte HBK serien starkt medan bilden var helt annorlunda under våren. Då hade laget fått tillbaka landslagsmannen Sylve Bengtsson efter en HIF-sejour.

Efter förra säsongens andraplats så fanns förhoppningar om en plats i övre skiktet av tvåan. Då funkar det inte att inleda serien med endast tre poäng efter sex omgångar. Trots att endast två lag gjort fler mål än HBK låg de sist i serien med tre poäng och med IS Halmia på platsen ovan.


I sjunde omgången var det dags för en riktig ångestmatch på Örjans vall. Derby och jumbofinal mot IS Halmia. Inför över 6 000 åskådare utspelades en jämn batalj och det blev HBK:s Lennart Westergren som avgjorde matchen genom sitt mål med en kvart kvar.


Två segrar på de kommande matcherna gjorde att HBK fick lite andrum, även om det bara var tre poäng ner till strecket efter höstens elva omgångar. Under hösten hade HBK fått tillbaka Sylve Bengtsson efter hans allsvenska sejour i Hälsingborgs IF, där han blivit både landslagsman och vunnit OS-brons.


Våren började inte så starkt med en poäng på de två första matcherna men sedan blev det fyra raka segrar innan det blev oavgjort i sista matchen mot Norrby IF. 


I vårens derbymatchen mot Halmia vann HBK med 3-1, vilket betydde att HBK sparkade ner sina grannar till div. III.1952/53

Serie Div II Sydvästra

Plats 4:a

Största seger HBK –Örgryte IS 6-0

Största förlust Höganäs BK – HBK 5-3

Antal spelare 22

Flest matcher GunnarJohansson, Östen Ståhl, 18

Bäste målskytt Lennart Westergren, 10

Tränare Olle Eriksson

Lagledare Bengt Winge


Tabellrader

Hemma     9   3   3   3     15-11    9

Borta         9   5   1   3    20-16   11

Summa    18   8   4   6   35-27  20


Nya spelare

Thure Grahn (IS Halmia)

Sven Nilsson (egen)

Gunnar Persson (Landskrona BoIS)

Sam Andersson

Bengt Wikström (Örgryte IS)

Stig Johansson

Sylve Bengtsson (Hälsingborgs IF)


Lämnat

Arne Persson (Trönninge IF)

Lennart Rudensjö (IS Halmia)

Sven "Pimpi" Nilsson (IS Örnia)

Svante Thorsell (IF Centern)

Egon Lindahl (Traryds IF)


Tabell 1952/53

1952-53 Lagupställningar.pdf