Lyckades inte ta sig tillbaka

Efter fem raka säsonger i Allsvenskan var HBK 1960 tillbaka i div. II. Av laget som tog sig upp till Allsvenskan förra gången fanns ett handfull spelare kvar.
Premiärmatchen hemma mot klassiska Billingsfors IF förlorades med 0-1 men dessa matcher följdes upp av två 4-1 segrar mot Trollhättans IF och GAIS. I fjärde omgången var det dags för bortamatch mot IF Elfsborg som tagit full pott och de gjorde det även efter 2-0 mot HBK.

Det blev varierande resultat under vårspelet och efter halva serien var mitt i tabellen på en sjätteplats och tio poäng efter serieledande IF Elfsborg.

Hösten blev något bättre och HBK hamnade till slut på en fjärdeplats i serien. Där var några fina skalpar som 3-0 borta mot Norrby IF och 6-1 hemma mot Fässbergs IF. Efter denna match väntade obesegrade IF Elfsborg på Örjans vall.

Boråsarna hade fram till den 18:e omgången endast tappat ett poäng. Allt såg bra ut för Elfsborg som i början på andra halvlek tog ledningen med 2-0. HBK reducerade direkt och kvitterade med dryga kvarten kvar. När det återstod fyra minuter avgjorde Kjell "Lill-Goggo" Karlsson till HBK:s fördel och de redan klara seriesegrarna Elfsborg fick inkassera sin första förlust för året.

I sista hemmamatchen vann HBK mot bottenlaget Trollhättans IF med 6-4 och i den matchen svarade Sylve Bengtsson för inte mindre än fyra mål.


1960

Serie  Div II Västra Götaland
Plats  4:a
Största seger  HBK - Fässbergs IF  6-1
Största förlust  IK Oddevold - HBK  3-0
Antal spelare  20
Flest matcher  Gunnar Johansson, Agne Persson, Sylve Bengtsson, 22
Bäste målskytt  Kjell Karlsson, 18
Tränare  Sune Peterson
Lagledare  Bengt Winge

Tabellrader
Hemma       11   6   3   2   32 - 17   15
Borta          11   4   2   5   27 - 25   10
Totalt         22  10  5   7   59 - 42  25

Nya spelare
Arne Karlsson (Hyltebruks IF)
Rune Magnusson (Smålandsstenars GoIF)
Nils Persson (egen)
Leif Uhrberg (egen)
Claes-Olof Malmström (egen)

Lämnat
Boris Karlsson (slutat)
Arne Johansson (Arvidstorps IK)
Göran Forsberg (slutat)
Sven Nilsson (Södertälje SK)
Anders Malmgren (IF Leikin)

Tabell 1960