HBK värvar Villiam Granath från Skövde

Skövde AIK:s mittfältare Villiam Granath har i dag skrivit på ett kontrakt med HBK för de kommande tre åren. Därmed är det första nyförvärvet klart. Den yngste av tre bröder som spelar elitfotboll i Sverige.
- Vi har följt honom under året och blivit imponerade, inte minst när vi har mött Skövde. Det är en väldigt fysisk och stark spelare med både fart och uthållighet, men även en förmåga att göra poäng. Detta sammantaget tillsammans med en stark karaktär där han arbetar väldigt hårt för laget, vilket vi sätter högt upp på prioriteringslistan i HBK. Detta sammantagit är Villiam en spelare som vi vill knyta till oss, säger HBK-managern Magnus Haglund.


I september spelade Villiam Granath på Örjans vall när det var match mot HBK. Här i en kamp med HBK:s Erik Ahlstrand. Nu kommer de kampera ihop från nästa säsong.

Efter en säsong i Superettan tar nu Villiam nästa steg.
- HBK är en fin klubb och jag känner att det är ett bra steg för mig att ta i min karriär. Jag har egentligen spelat i Skövde i hela mitt liv. En faktor är att HBK:s spel passar mig väldigt bra hur de spelar. Det är lite likt Skövde men några steg bättre. Vi mötte HBK i serien och de var bättre än oss, de var bäst i serien, anser Villiam.

Beskriv dig som fotbollsspelare.
- Jag är en väldigt fysisk spelare som springer mycket och gör lite mål och assist, krigar och gör allt för laget hela tiden.

Uppe i Skövde har han jobbar som sotare men nu blir han fotbollsspelare på heltid. Dock har han inte jobbat heltid i Skövde.
- Det är egentligen bara senaste året som jag har jobbat femtio procent, annars har jag jobbat full tid sen jag tog studenten. Ska bli skönt att kunna lägga all fokus på fotbollen, säger Villiam som på sin fritid gärna spelar golf och fiskar.

Träningsmängden kommer också att öka för västgöten.
- I Skövde var det fyra pass och så tränade vi på eftermiddagen, så det blir skillnad för Magnus berättade att de kan träna 8-9 pass i veckan. Det passar mig för jag gillar att träna.

Villiam Granath har varit en spelare som knappt missat en match under de senaste åren.
- Fem år i rad har han spelat i princip alla matcher och i stort sett startat alla också. Det är en spelare som tränar varje träning och spelar varje match. Han är alltid tillgänglig vilket också är av stort värde, anser Magnus Haglund.


Villiam är den yngste av tre fotbollsspelande bröder.

Efternamnet Granath låter välbekant inom fotbollskretsar. Den äldste brodern Viktor spelar för Västerås SK och vann skytteligan i Superettan detta år. Mellanbrodern Gustav spelar med Degerfors IF och nu är det dags för den yngste sonen Villiam att ta steget till Allsvenskan.
- Vi har ju alltid hållit på med fotboll och är ganska jämna i åldern. Det är Viktor som är lite äldre medan jag och Gustav har bollat med varandra hela tiden. Hemma i Timmersdala, där vi kommer i från, har vi ett mål på ett litet gärde som vi alltid spelade fotboll på. Det har inte funnits några annat.

Är ni samma spelartyper?
- Gustav är kanske lite mer teknisk än oss andra medan Viktor är lite mer lik mig, lite större och starkare.

Villiam är den andra spelaren som HBK värvar från Skövde AIK. Den tidigare  var Jan Nissmo som spelade här 1972-75. Nissmo är faktiskt bosatt i Timmersdala där familjen Granath kommer ifrån.
- Jag känner till honom. Han är med i gamla AIK:are, han vet jag gott och väl om, säger Villiam Granath innan han beger sig hem till Skövde igen. Efter nyår är han här på heltid.Villiam Granath
Född  14 september 1998
Från  Skövde AIK 2023
Superettan-matcher/mål  29/4
Ettan-matcher/mål  135/24