Grattis Lennart Alexandersson, 75 år!

I dag gratulerar vi Lennart Alexandersson på hans 75:e födelsedag. Lennart spelade i HBK under fyra säsonger och var bl.a. med om det allsvenska avancemanget 1971.
Lennart började sin fotbollsbana hemma i Vessigebro BK och det var därifrån han kom till HBK, men under 1967 spelade han en säsong för Alets IK. Han kommer från en fotbollsfamilj där hans far varit med i HBK:s styrelse och där två av hans söner spelat allsvenskt för klubben.

1969 gjorde HBK comeback i div. 2 efter tre säsonger i trean. I första matchen borta mot Hässleholms IF var Lennart en av fyra anfallare - de andra var Roland Fransson, Ingvar Andersson och Rune Pettersson.

Under hela våren spelade Alexandersson i anfallet och gjorde ett mål borta mot Blomstermåla. Han missade de två första höstmatcherna och när han var tillbaka till matchen mot IFK Trelleborg spelade han högerback och gjorde så resten av hösten.

Han spelade endast 13 matcher året därpå, samtliga som högerback, medan han 1971 därpå endast missade två matcher. Här var han i slutet av serien och i första kvalmatchen vänsterback, men var tillbaka på högerbacken i de två sista kvalmatcherna mot GAIS och Sandvikens IF.

I den allsvenska premiärmatchen mot Malmö FF 1972 spelade han högerytter men sen var det högerback som gällde för Lennart under resten av säsongen när HBK åkte ur igen.

För Lennart blev avslutningsmatchen mot Örebro den sista i HBK, då han som 25-åring återvände till moderklubben.

Sönerna Niclas och Daniel har båda spelat allsvenskt i HBK. Barnbarnet Noah Alexandersson har också spelat allsvenskt i IFK Göteborg men återfinns nu i Norge. Lennarts far Gustaf har varit styrelseledamot i HBK.


LENNART ALEXANDERSSON

Född 31 mars 1947. 
Från Vessigebro BK 1969, till Vessigebro BK 1973. 
Allsvenska matcher/mål: 21/0. 
Kvalmatcher/mål: 3/0. 
Div 2-matcher/mål: 52/2.