Tog sig tillbaka direkt

I dag för 75 år sedan - 1947 - tog HBK steget direkt tillbaka till Allsvenskan efter att åkt ur säsongen innan. Detta efter en klar seger mot Örgryte IS i ett dubbelmöte.
På annandag pingst den 26 maj 1947 hade HBK vunnit hemmamötet ganska betryggande med 2-0 efter mål av Åke Höög och Kaj Borglin. I returen fyra dagar senare, inför rekordpubliken dittills i kvalspel; 20 668, vann HBK med klara 4-1 efter att hemmalaget svarat för inte mindre än två självmål.

Redan i den tolfte minuten tog HBK ledningen efter att Kaj Borglin petat in en målvaktsretur. Tre minuter före paus kvitterade hemmalaget efter att ett inlägg från Nils Ohlsson dalat in bakom ryggen på HBK-målvakten.

Efter dryga kvarten i andra halvlek tog HBK åter ledningen genom Åke Höög efter markrökare. Hemmalaget gjorde sedan allt för att komma tillbaka men de enda målen de kunde göra var två självmål i 72:a respektive 88:e minuten.
HBK var därmed åter klara för sin åttonde allsvenska säsong.

- Vi har nått vårt mål och vi är glada för att han fått kämpa oss tillbaka till det, menade Torsten Wiberg, lagledare, efter matchen till Hallandsposten.

Bildtext: Bakre raden fr v Kaj Borglin, Åke "Brass" Svenland, Åke Höög, Sune Peterson, Pelle Lindskog, Rune Karlsson. Främre raden fr v Gösta Persson, Gösta Carlsson, Hans Åkerlund, Sture Roslund, Bertil "Smen" Andersson.