Malkolms mål säkrade poäng

Senast HBK förlorade mot Västerås SK var 1997 tre dagar efter 6-0 segern mot IFK Göteborg efter att den förre HBK:aren "Dojan" Nilsson gjort matchens enda mål. Denna gång såg det ut som att matchen förstördes redan efter nio minuter då VSK gjort två mål. Ingenting tydde på scenförändring men på övertid gjorde HBK två mål - och kvitteringen stod Malkolm Nilsson Sävqvist för efter att ha skallat in bollen.
HBK hade gjort ett par ändringar jämfört med segermatchen senast mot Brommapojkarna. I startelvan var Joseph Baffo tillbaka i mittförsvaret och på mitten fick Simon Lundevall ny chans då inte Jonathan Svedberg kunde spela.

Första chansen kom (4) för hemmalaget när Mohammed Mohammed kom till skott inne i straffområdet och sköt mot bortre stolpen och där Joseph Baffo sträckte sig och kunde med ena foten blockera skottet.

Tre minuter senare kom 1-0 till hemmalaget. Simon Gewert fick bollen långt ut till vänster, tog sig inåt i banan innan han pricksköt bollen intill Malkolm Nilsson Säfqvists vänstra stolpe. Målet påminde en del om Thomas Boakyes ledningsmål till 1-0 för två år sedan men då redan i andra minuten. Det tog bara två minuter innan VSK kunde göra 2-0 genom Simon Johansson efter en omställning efter lite slarv i försvaret.

- Första tio minuterna var inte alls bra. Vi tappade dueller och de gör två mål. Vi ändrade lite form i vårt spel efter halva första och då blev det lite bättre, menade Joel Allansson i intervju med discovery+.

- Vi ändrade efter tjugofem minuter då vi såg till att spela med ett rakare mittfält, så vi blev bredare på mitten. Vi fick tag i deras vändningar som vi inte fick tag i första tjugofem, sa Magnus Haglund till samma tv-bolag i paus.

HBK fick inte i gång samma spel som vi sett tidigare och Västerås var hela tiden farliga när de satte igång sina omställningar, som när Viktor Granath (23) nickade strax över.

Första HBK-chansen kom (32) när Samuel Kroon testade vänsterdojan och en styrning i hemmaförsvaret kunde ställt till det för hemmamålvakten men det blev hörna i stället.

Efter hand fick HBK mer bollinnehav och i minut 35 sköt Joseph Baffo, efter en fast situation, via en hemmaspelare till hörna. VSK var fortsatt farliga och (36) Malkolm Nilsson Säfqvist fick sträcka sig rejält på Daniel Asks skott utifrån.

Nästa halvchans hade Villiam Dahlström (40) när han kom lite i dålig vinkel och skottet gick i nätgaveln. Även om HBK fick mer bollinnehav så var det 2-0 till hemmalaget i paus.
- Det är vi som inte kommer upp i någon standard och därför leder de rättvist, menade Allansson i pausen när han intervjuades av discovery+.
HBK hade 5-1 i hörnor i paus men VSK hade 4-1 i skott på mål.

- VSK är bättre än oss i början och jag känner inte igen oss inledningsvis, så vi kommer skevt ut på det. Sen jämnar sig spelbilden ut efter hand och vi gör en hygglig avslutning på halvleken, menade Magnus Haglund i pausen.

HBK gjorde inga spelarförändringar i paus och inledningsvis av andra halvlek kändes det inte som någon större skillnad mot första halvlek. Efter tio minuter gjorde därför Haglund ett dubbelbyte när Alexander Berntsson och Kazper Karlsson kom in i stället för Phil Ofosu-Ayeh och Simon Lundevall. Det gjorde samtidigt att Baffo tog steget ut till högerbacken.

HBK skapade inget framåt och i stället var det Simon Gewert (62) som vid bortre stolpen sköt högt över. VSK hade bra kontroll över händelserna ute på plan och HBK var inte riktigt där. VSK hade någon farlig frispark och hörna, och vid det tillfället kändes inte 3-0 så långt borta.

I 65:e minuten var det dags för nytt dubbelbyte i HBK. Karim och Kroon ut och in med Tot Wikström samt Boman. Fem minuter senare fick VSK en hemmaspelare (Daniel Ask) utvisad efter en duell mot Joseph Baffo, där den senare även fick en varning.

I 73:e minuten hade HBK sin första chans efter paus när Alexander Berntsson nickade strax utanför efter en hörna. Tre minuter senare borde nog HBK fått en straff efter att Erik Ahlstrand blivit upphakad av en hemmaförsvarare men utan signal från domaren. En signal från domaren hade gett HBK chansen att komma in i matchen resultatmässigt.

Inhopparen Emil Tot Wikström fick en bra chans (79) efter ett väggspel men målvakten klarade skottet till hörna. Mikael Boman vinklade bollen strax utanför när klockan var på väg att passera minut nummer 90 men HBK var inte tillräckligt heta denna lördagseftermiddag. Ändå blev det en reducering (92) när Berntsson vann en nickduell och där Boman kunde fixa en reducering. Och minuten efter fick HBK en hörna där Malkolm Nilsson Säfqvist gick upp på en hörna och nickade in 2-2.

- Det är säsongens sämsta match så att vi kommer härifrån med ett poäng är helt otroligt. Vanligtvis får man ingen markering på sig som målvakt när man kommer upp. Den träffar mig på pannan och så tror jag att den touchar någon på väg in i mål. Jag tycker Västerås är bra, det ska jag verkligen säga, det är absolut en skön poäng när matchen ser ut som den gör. Skönare att ligga etta än ligga sist men det är tjugo matcher kvar. Förhoppningsvis får vi en frisk trupp när vi kommer tillbaka efter semestern för vi har en hel del skavanker, sa Malkolm Nilsson Säfqvist efter matchen till discovery+.

Västerås SK - Halmstads BK  2 - 2
Malkolm Nilsson Säfqvist - Phil Ofosu-Ayeh (Alexander Berntsson, 56), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Marcus Olsson - Samuel Kroon (Emil Tot Wikström, 65, Albin Ahlstrand, 95)), Joel Allansson, Erik Ahlstrand - Simon Lundevall  (Kazper Karlsson, 56) - Villiam Dahlström, Sadat Karim (Mikael Boman, 65)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Taulant Parallangaj
Varning Marcus Olsson (53), Joseph Baffo (70)
Mål 1-0 (7) Simon Gewert, 2-0 (9) Simon Johansson, 2-1 (92) Mikael Boman, 2-2 (93) Malkolm Nilsson Säfqvist