Matchprofilen Fredrik Liverstam

Tisdagen den 28 juni återstartar Superettan efter sommaruppehållet på fyra veckor och då möter HBK:s herrlag Trelleborgs FF på Örjans vall. Matchprofil till den matchen är Fredrik Liverstam, eftersom han har spelat i båda klubbarna.

Vi har pratat med Fredrik inför matchen mellan HBK och TFF.


Var började du spela fotboll?

- Jag växte upp i Rydebäck, som ligger vid havet söder om Helsingborg, och började spela fotboll i Rydebäcks IF. När jag var 14–15 år gick jag över till Högaborgs BK och då slutade jag spela handboll, som jag också hade spelat en hel del. I Rydebäcks IF hade jag spelat som innermittfältare men i Högaborg blev jag mittback, berättar Fredrik.I en av Liverstams första allsvenska matcher var det bortamatch mot Gefle IF. Där fick han stöta på Johan Oremo som han senare spelade med i HBK.


Det blev drygt sex säsonger för Fredrik i Högaborg innan han gick till Helsingborgs IF.

- Jag började som lärling i HIF 2009 och då fortsatte jag att spela matcher i Högaborg men tränade med HIF. I juli 2009 fick jag debutera i Allsvenskan för HIF när jag kom in i slutet i bortamatchen mot Gefle IF. Det blev ytterligare tre allsvenska matcher för mig det året. Året därpå kom HIF tvåa i Allsvenskan och då gjorde jag två inhopp.


Inför säsongen 2011 lämnade han HIF och skrev på för Landskrona BoIS i Superettan. Fredrik fick mycket speltid som mittback i BoIS och spelade 51 matcher under sina två år i Landskronaklubben.

- Jag hade två fina år i Landskrona och blev etablerad som mittback. Jag hade ingen agent på den tiden men förstod att det fanns intresse från andra klubbar. En agent ringde och berättade att HBK:s tränare Jens Gustafsson var intresserad av att värva mig. Jag fick en bra känsla när jag besökte HBK och Jens hade en bra plan för mig. Det ledde till att jag skrev på ett fyraårskontrakt med HBK inför säsongen 2013, säger Fredrik.Fokuserad i bortamatchen mot Djurgårdens IF och Sebastian Andersson i augusti 2015.


Redan i premiären 2013 mot Malmö FF fick han chansen som mittback tillsammans med Richard Magyar. Richard och Fredrik var HBK:s mittbackspar fram till juli 2014 och därefter blev Joseph Baffoe Fredriks mittbackspartner. Därefter blev det byte av mittbackspartner varje säsong och under de kommande åren spelade han med Mohammed Ali Khan (numera Mak Lind), Alexander Berntsson, Marcus Johansson och Marcus Mathisen.


Efter 2017 lämnade Fredrik HBK och gick till Helsingborgs IF, som då spelade i Superettan. HIF var tillbaka i Allsvenskan 2019 och då blev det 17 allsvenska matcher för Fredrik i Helsingborgsklubben. Inför säsongen 2020 skrev han på för Trelleborgs FF och det blev två säsonger i TFF. I slutet på mars 2022 blev Fredriks nya klubbadress Eskilminne IF i Helsingborg.Tillsammans med Alexander Berntsson, Tryggvi Hrafn Haraldsson och Jonathan Svedberg tackar han supportrarna efter matchen mot Hammarby i november 2017 på Tele2 Arena. En match som blev Fredrik Liverstams sista i HBK.


- Det blev ingen förlängning i Trelleborg och när man har haft tankar på livet efter fotbollen i ett par år, kände jag nu att det var dags att göra något nytt. I slutet på mars skrev jag på ett kontrakt med Eskilsminne som spelar i division 2 Västra Götaland och vi har den tidigare HBK-spelaren Patrik Ingelsten som tränare. Nu kombinerar jag fotbollsspelet med att vara säljare på Skruf Snus. Jag har ansvar för västra halvan av Skåne och det är ett jobb som passar mig bra, då jag uppskattar att bemöta nya (och gamla) människor.


Vad är den största skillnaden mellan Allsvenskan,Superettan och division 2, enligt dig?

- Vi tränar mycket i division 2 också. I Eskilsminne tränar vi fyra dagar i veckan och sedan en match till helgen. Det är inte så stor skillnad tekniskt sett mellan spelarna i de olika divisionerna. Det finns många duktiga fotbollsspelare i division 2 också. Den stora skillnaden är tempot och att man måste vara snabbare i beslutsfattandet i de högre serierna. Spelarna i Allsvenskan har också en jämnare nivå men om alla i ett division 2-lag har sin dag, så kan de vinna mot lag från Superettan och Allsvenskan. Det visade Eskilsminne i årets Svenska cupen-gruppspel. De vann mot Örgryte IS och spelade oavgjort mot Örebro SK, säger Fredrik.

 

Redan första året i HIF-tröjan var Fredrik Liverstam tillbaka på Örjans vall.

Vem är den bäste spelaren som du har spelat med?

- Det är självklart Henke Larsson i HIF när jag spelade där 2009.


Vem är den bäste spelaren som du har mött?

- Jag har mött många bra spelare men det får bli Markus Rosenberg. Han var precis som Henke en lurig spelare att möta.


Med vilka ord vill du beskriva föreningen Halmstads BK?

- Det första ordet jag tänker på är värme. Det är en familjär förening och det finns många människor runt klubben som bryr sig mycket om föreningen. Samma sak upplevde jag i Trelleborgs FF, menar Fredrik.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Jag hade många fina år i HBK och det är svårt att plocka ut ett minne. Men jag kommer ihåg att det var en stor lättnad när vi vann kvalet mot GIF Sundsvall 2013 och stannande kvar i Allsvenskan, minns Fredrik.2020 kom Fredrik till Trelleborgs FF och här syns han i en situation med Östers IF:s Marc Rochester.


Har du fortfarande kontakt med någon från HBK-tiden?

- Jag har lite kontakt på Instagram med gamla lagkamrater. HBK:s materialförvaltare Sven Karlsson pratar jag ibland med på telefon. När vii Eskilsminne mötte BK Astrio i Söndrum var han där och tittade och då snackade vi lite med varandra.


Hur kommer det att gå för HBK i årets Superettan?

- Jag tror att det blir avancemang. Det var lite knackigt i början av serien men nu ser det stabilt ut. Det är flera spelare i dagens HBK som jag har spelat med, så jag vet att det är duktiga spelare. Spelarna är säkert mycket revanschsugna efter att ha åkt ur Allsvenskan förra året.


Hur kommer det att gå i matchen mellan HBK och TFF, tror du?

- TFF har också sett bra ut men har i en del matcher inte fått ihop riktigt. De kan bättre än vad tabellen visar. Jag tippar att det blir 2 – 2 i matchen den 28 juni, avslutar Fredrik med att säga.


FREDRIK LIVERSTAM

Född 4 mars 1988

Från Landskrona BoIS 2013, till Helsingborgs IF 2018

Allsvenska matcher/mål 101/2

Superettan matcher/mål 28/0

Kvalmatcher/mål 2/0

HP-Dribblern 2014

Årets kvast 2014

Allsvensk i Helsingborgs IF 2009–10 (6/0), 2019 (17/1)

Superettan i Landskrona BoIS 2011–12 (51/3), Helsingborgs IF 2018 (13/0), Trelleborgs FF 2020–21 (41/4)

Spelarkarriär Rydebäcks IF (-2002), Högaborgs BK (2003–09), Helsingborgs IF, (2009–10), Landskrona BoIS (2011–12), Halmstads BK (2013–17), Helsingborgs IF (2018–19), Trelleborgs FF (2020–21), Eskilsminne IF (2022-)