Går i pappas fotspår

”Välkomna till Örjans vall och dagens match”. En viktig person när HBK spelar en hemmamatch på Örjans vall är speakern. Speakern förmedlar viktig information till åskådarna och redovisar till exempel laguppställningar, mål, byten och varningar.
Under många år var den legendariske Egon Edström mannen bakom speakerrösten. Han jobbade som speaker i 36 år, från 1976 till 2012. Under hans år som speaker hade han sin son, Stefan Edström, som assistent. Nu har Stefan haft uppdraget som speaker sedan 2013. Egons andre son, Thomas Edström, är också engagerad när det är match på Örjans vall. Han jobbar som innerplanskoordinator. Vi har nu pratat med Stefan och Thomas om deras uppdrag när det är en hemmamatch.

-  Jag satt med pappa i speakerhytten redan när han började 1976 och efter hand kunde jag hjälpa till med flera uppgifter. Jag hjälpte till med att till exempel ringa runt till de andra arenorna i Allsvenskan för att få aktuella resultat, för vi skötte även resultattavlan på Örjans vall. Radiosporten var också en viktig källa för att få rätt resultat. Det är andra tider nu, när vi hela tiden är uppkopplade på Internet och snabbt får aktuell information, berättar Stefan som i det civila jobbar som kronokommissarie på Kronofogden sedan 1985.

- Ju äldre jag blev desto oftare gick jag in och var speaker under matcherna. Det kunde var så att pappa var i väg från speakerhytten och om det då hände något på plan, så fick jag säga något. Det hände en rolig grej en gång. Pappa hade ett ärende till Kvasterian under matchen och just då blev det ett mål, så jag fick kommentera det i högtalarna. Som far och son, så låter vi lika och en person i Kvasterian tittade förvånat på pappa och sa: Har du mikrofonen med dig i fickan? minns Stefan.


Stefan Edström tog över speakerrollen efter sin pappa Egon och är nu inne på sitt tionde år som huvudspeaker vid våra hemmamatcher.

Vilka uppgifter har du när det är match?
- Jag är på Örjans vall minst en timme och 15 minuter före att matchen startar. När entréerna öppnar 60 minuter före avspark börjar jag prata i högtalarna och hälsar då publiken välkomna. Sedan följer jag ett noggrant tidsschema som HBK:s kanslipersonal har gjort. Det kan handla om reklam för vissa sker, presentation av bollkallarna och sedan presenterar jag laguppställningarna och domarna när de står uppställda framför huvudläktaren. 

- Före matchstart tar jag kontakt med någon ledare från bortalaget för att kolla att jag har rätt namn på deras spelare och i vissa fall hur ett namn uttalas. Under matchen har jag kontakt med bror, Thomas, som är innerplanskoordinator. Han har koll på vilka byten som lagen ska göra och då får jag den informationen av honom. När matchen är slut tackar jag publiken för att de har kommit till matchen och önskar de välkomna till nästa hemmamatch. Därefter plockar jag ihop mina saker och kan åka hem igen, säger Stefan.

Vilket är ditt bästa HBK-minne?
- Det finns många härliga minnen. Det har varit fantastiskt att få uppleva de fyra SM-gulden på plats och då speciellt guldet 1997, när guldet säkrades i sista hemmamatchen mot Ljungskile SK. Jag kommer också ihåg många fina långskott som har gått i mål och på plats nummer ett kommer Igor Sypniewskis långskott från halva planen mot Landskrona BoIS 2003. Men jag väljer HBK:s 3–0-seger mot Parma AC i Cupvinnarcupen 1995, som mitt bästa HBK-minne. Det var en imponerande seger mot ett världslag och jag fick jobba i speakerhytten på Gamla Ullevi eftersom matchen inte kunde spelas på Örjans vall på grund av en kommunalarbetarstrejk. 

Varför är det roligt att jobba på HBK:s hemmamatcher?
- Vi är ett gott gäng som jobbar tillsammans. I speakerhytten har jag till exempel hjälp av Jonas Lundqvist, som sköter ljudet och sätter ihop musiken. Sedan har jag ett stort fotbollsintresse och är född HBK:are och då är det fint att sitta i speakerhytten och ha den bästa platsen på arenan, säger Stefan. 

Du som har en sådan bra överblick över spelet. Vad tror du om årets säsong för HBK?
- Det har börjat bra och de leder serien, så de behöver inte jaga en topplacering. Jag är 100 %-igt säker på att de går upp och klarar förstaplatsen, avslutar Stefan med att säga.

Thomas Edström är innerplanskoordinator och har tidigare haft många andra uppgifter när det är hemmamatch.
- Precis som min bror, Stefan, så följde jag med vår pappa, Egon, till speakerhytten när det var match på Örjans vall och för min del började det 1979 när HBK tog det andra SM-guldet. Då kunde jag hjälpa till med olika saker. Mitt första egna uppdrag handlade om att sköta statistik från matcherna och det började jag med i början av 90-talet. Då jobbade jag med papper och penna och sedan skulle uppgifterna faxas i väg men nu sköts allt digitalt. Det här jobbade jag med tills för några år sedan. De senaste åren har jag varit innerplanskoordinator, berättar Thomas.

Vilka uppgifter har du när det är hemmamatch?
- Jag står den mesta tiden där spelarna kommer upp från spelargången och jag har ett noggrant tidsschema som jag följer. Ett antal minuter före avspark ser jag till att domaren har fått kontakt med spelarna i de båda lagen och ser till att spelarna står uppradade och klara för inmarsch på planen. Jag är också kontaktperson för tv-bolaget och hjälper dem med att de får kontakt med spelare eller tränare som ska intervjuas före matchen. När slantsinglingen är klar, så har jag kontakt med tv-bolaget om allt är klart för att starta matchen. Detta meddelar jag fjärdedomaren som i sin tur säger till huvuddomaren. 

- Under matchen har jag sedan koll på vilka byten som lagen gör och det meddelar jag till Stefan i speakerhytten och till tv-bolaget. Sedan försöker jag hjälpa till med andra saker före matcherna, om det behövs.


Efter att ha varit matchsekreterare i många år är nu Thomas Edström innerplanskoordinator vid våra hemmamatcher.

Har du något roligt minne från alla åren som du har arbetat på hemmamatcherna?
- Det finns en händelse som är ganska rolig. För många år sedan skulle Anders Frisk, en av Sveriges bästa domare genom tiderna, döma en match på Örjans vall en kall höstdag. Han kom till mig före matchen och frågade om jag kunde fixa lite liniment. Jag gick till HBK:s materialförvaltare och fick efter lite övertalning liniment i en plastmugg. På väg ut från rummet såg jag en plastflaska som innehöll vapenfett. Nu skulle jag skoja med Anders Frisk och sa till honom att huvuddomaren är värd lite mer än de andra domarna, så därför fick han plastflaskan och de assisterande domarna plastmuggen. Det tyckte Anders Frisk lät bra att huvuddomaren behandlades lite bättre. Han tog plastflaskan och började smörja in benen och blev mycket förvånad när han upptäckte att det var vapenfett och inte liniment. Det tyckte de andra domarna var jätteroligt och även Anders Frisk skrattade åt det. Efter den händelsen hade Anders Frisk alltid med sig eget liniment, skrattar Thomas när han minns skämtet.

Har du själv spelat fotboll?
- Jag spelade i BK Astrio upp till ungdomsåren och sedan har jag varit ungdomsledare i HBK i 14 år. Jag följde pojkarna, som är födda 1997, från när de började Fotbollsskolan tills de spelade i U19-laget. I det laget spelade bland annat Eric Smith, Isak Pettersson och Sead Haksabanovic.

Vilket är ditt bästa HBK-minne?
- Det är Parma-matchen 1995 med ett mycket bra resultat av HBK. Jag hade hand om hedersläktaren på Gamla Ullevi och efter matchen hände en rolig grej. Jag kom gående bakom de italienska spelarna och när de italienska spelarna fick skriva autografer efter matchen, så trodde autografjägarna att jag tillhörde Parma och det blev en del autografskrivande för mig med, säger Thomas.

Varför är det roligt att jobba på HBK:s hemmamatcher?
- Det är lite av en livsstil att jobba på matcherna och det är roligt att vara med när det händer saker i föreningen. Och sedan är man ju blå när det gäller fotbollen i Sverige.

Vad tror du om årets säsong för HBK:s herrlag?
- Det känns positivt och att det är något bra på gång. Man känner det i vibrationerna hos spelarna och i föreningen. Jag hoppas verkligen att de tar en av direktplatserna till Allsvenskan, säger Thomas avslutningsvis.

Om du precis som Stefan och Thomas vill hjälpa HBK med att jobba när det är hemmamatch kan du ta kontakta HBK på info@hbk.se