Siv serverar de berömda våfflorna

När man har passerat entrén på Örjans vall så ser man Örjansstugan, som ligger uppe till vänster i backen. Bredvid Örjansstugan finns nu också HBK:s medlemspub.
Örjansstugan har funnits sedan Örjans vall invigdes för 100 år sedan och var då bostad för vaktmästaren. Sedan många år har Siv Nilsson serverat fika i Örjansstugan när HBK har hemmamatch.
- Jag har varit engagerad i HBK under många år och jag var till exempel med och bestämde att HBK:s ungdomsturnering Domus Sport Cup 1988 skulle byta namn till Laxacupen, eftersom Domus skulle läggas ner, berättar Siv som bor på Vallås sedan 1973.
Siv fortsätter med att berätta om serveringen i Örjansstugan.

- I mer än 35 år har jag ansvarat för att sälja fika i Örjansstugan, när det är hemmamatch. Jag ordnar också med kaffe när HBK:s bastugäng har sina träffar på tisdagar. Jag har alltid jobbat ideellt för jag brukar lite skämtsamt säga att jag inte vill ha någon lön, får då kan de börja ställa krav.

- Nu är jag pensionär men när jag jobbade så var jag städare i kommunen och då jobbade jag bland annat på Örjans vall. Då träffade jag spelarna varje dag och alla spelare under årens lopp har varit mycket trevliga.

Vilka saker gör du när det är hemmamatch?
- Dagen före match åker jag runt och hämtar varor hos ICA på Vallås och grönsaker hos Hembergs. Östras bröd levererar till Örjan. På matchdagen är jag där vid 7-tiden på morgonen för det är många saker som ska fixas. Sedan har jag hjälp av min dotter och min son när serveringen startar och i köket hjälper Eva mig, säger Siv.

Våfflorna som Siv gör och erbjuder är berömda långt utanför Örjans vall.
- Jag gör våffelsmeten dagen före och jag har ingen hemlig ingrediens i smeten. Våfflorna serveras med sylt, grädde och en jordgubbe på toppen. Vi brukar sälja över 100 våfflor när det är match, så de är populära. 

- Förr kom ofta TV-teamen och åt en våffla före match och jag vet att sportjournalisten Patrick Ekwall har skrivit att han älskar våfflorna i Örjansstugan. Jag blev förvånad en gång när jag hörde sportkommentatorn Lasse Granqvist uttrycka sig så här: ”Säga vad man vill om spelet men att få komma till damerna i Örjansstugan är alltid trevligt”. Det var roligt att höra, berättar Siv.

Har du några trevliga HBK-minnen?
- När HBK tog sitt senaste guld i Allsvenskan 2000, så avgjorde de i näst sista omgången borta mot Elfsborg. Då kunde jag till den sista hemmamatchen mot Trelleborg duka med gulddukar. Det var kul. 
Jag kommer också ihåg en annan händelse från år 2000. I hemmamatchen mot Örgryte i början på maj hade målvakten Håkan Svensson chansen att sätta ett nytt rekord i att hålla nollan längst i Allsvenskan. Då kom HBK:s marknadschef Sven Elmberg och sa att om det blir rekord, så blir det rabatt i Örjansstugan. Håkan släppte in ett mål i slutet på matchen men han hade ändå satt nytt rekord, så det blev rabatt på vårt sortiment, minns Siv.

Vad tror du om årets säsong?
- Jag hoppas innerligt att de går upp till Allsvenskan. Det är viktigt för HBK och då inte minst ekonomiskt för klubben, för att spel i Allsvenskan ger mer pengar, avslutar Siv med att säga.

Ta chansen att äta en av Sivs berömda våfflor nästa gång som du besöker Örjans vall när HBK har en hemmamatch.