Fotbollsnörden som är mediavärd

Vid varje hemmamatch på Örjans vall kommer det ett antal journalister och fotografer för att bevaka matchen. En av dem som hjälper mediarepresenterna är Staffan Börjesson.
- Jag är en riktig fotbollsnörd och har varit Bollklubbare i hela mitt liv och började för ca 15 år sedan att hjälpa HBK med olika saker. Det har blandat annat handlat om att skriva texter till HBK:s hemsida och andra saker. Nu har jag varit mediavärd på hemmamatcherna i ungefär 12 år. Jag jobbar under legendaren Robert Nordströms vingar, eftersom han är mediaansvarig under matcherna. Mina arbetsuppgifter är att hjälpa journalisterna och fotograferna med information om matchen och lagen. Det är aktuell statistik och laguppställningarna. Jag hämtar spelare och tränare, som ska intervjuas av radio och tidningar eller bli fotograferade. När det är matcher i Allsvenskan och Superettan är det ett speciellt regelverk som jag måste följa, berättar Staffan, som i det civila jobbar som lagerchef. 

- Som mediavärd har jag tillåtelse, som en av få när det är match, att komma in överallt. Jag kan till exempel gå in till domarna och in i bortalagets omklädningsrum. Då är det viktigt att man alltid uppträder korrekt. Eftersom jag är så fotbollsintresserad, så är det en ynnest att få en inblick i allt som händer när det är match. Jag har fått möjlighet att prata med många spelare och tränare med hög dignitet och det är mycket intressant, menar Staffan.

Ett bevis på att Staffan är en stor HBK-supporter kom 2011 när han utsågs till ”Årets HBK-supporter”. Det var tredje året som Svenska Fotbollförbundet utsåg en supporter till varje allsvensk klubb.
- Jag fick vara med på Fotbollsgalan i Globen i Stockholm och det var häftigt. Alla vinnande supportrar fick gå upp på scenen och få varsitt diplom. Det ingick också en prissumma på 10 000 kr, som jag skänkte till HBK, föreningen i mitt hjärta. Jag fick också möjlighet att mingla runt bland många fotbollskändisar. Det var kul och mina tre fotbollsspelande döttrar blev gladast över autograferna som jag fick av deras idol Lotta Schelin, minns Staffan.

Vilket är ditt bästa HBK-minne?
- Det finns många härliga minnen. Jag tänker då på 6-0-vinsten mot IFK Göteborg 1997 men jag väljer nog ”miraklet i Lissabon”. HBK hade förlorat hemma med 2-1 mot Sporting Lissabon i UEFA-cupen. Sporting Lissabon var vicemästare från UEFA-cupen säsongen före och HBK gavs inte stora chanser att gå vidare. På tiden skrev jag texter på HBK:s sida på Svenska Fans, Himlen är blå, med bland annat Fredrik Jonsson, som nu är sportchef på Hallandsposten. Jag hade hittat en suddig streaming av matchen och chattade under matchens gång med mina kompisar på Svenska Fans. Det var otroligt spännande när HBK lyckades vända underläget från hemmamatchen på Örjans vall till seger med 3-2. Det var Patrik Ingelsten som i den andra förlängningskvarten blev cuphjälte genom att nicka in 3-2 målet. Segern ledde till att HBK fick en plats i det fortsatta UEFA-gruppspelet.

Varför är det roligt att jobba på HBK:s hemmamatcher?
- Spelare och ledare pratar ofta om ”HBK-familjen” och en annan mycket viktig ”HBK-familj” är också alla ideella krafter som har hängt med väldigt länge och ställer upp när det är match på Örjan. Jag tycker det är en ära att få tillhöra den ”familjen” och man åker ner till Örjan med glädje för att träffa alla härliga människor som är där. Jag menar att det inte går att bedriva en verksamhet utan dessa fantastiska människor. Nu hjälper också mina döttrar till med olika uppgifter när det är match. Det är roligt, säger Staffan.

Vad tror du om årets säsong?
- HBK har ett fantastiskt läge och de ska kunna förvalta detta och gå upp i Allsvenskan. Vi hör hemma i Allsvenskan. Men sport är sport, så man ska aldrig ta ut något i förskott, avslutar mediavärden Staffan med att säga.