Storförlust trots Hamrin i laget

Serieledande i div. II södra Halmstads BK mot vinnarna av den vårens Cupvinnarcupen Chelsea FC. Dessa möttes på Örjans vall den 25 juli 1971. Till denna match hade HBK förstärkts av VM-silvermedaljören Kurt Hamrin. Detta hjälpte inte utan det hela slutade med en klar 6-0 seger för Chelsea.

Då Tipsextra en tid innan hade kommit till svensk television var det många spelare i Chelsea som den fotbollsintresserade kände till. För att nämna några fanns Peter Bonetti, Ian Hutchinson, David Webb och Peter Osgood.

Nu blev matchen inte den propaganda som man hade hoppats på inför de 8 263 åskådarna som tagit sig till Örjans vall. För de engelska fullblodsproffsen var för överlägsna de svenska amatörerna, även om segern blev något mål för stort. Under den första halvleken var det en ganska jämn match och det var då den bästa fotbollen spelades. Det tog en kvart innan första målet kom. Eddie McCreadie slog ett hårt inlägg som Thomas Eriksson försökte bryta men snöpligt studsade den via hans kropp i mål.

Redan före målet hade ”Svängsta” Larsson fått i väg ett hårt skott som Bonetti räddade och några minuter efter ledningsmålet spelade Hamrin fram Ulf Alexandersson. Dock hann en Chelseaspelare emellan och lyckades täcka skottet.

0-2 målet var det snyggaste under dagen. Ron Harris slog en fin crossboll till Eddie McCreadie på högerkanten, som avancerade ner till kortlinjen där han slog en passning snett inåt bakom. Derek Smethurst direktskarvade till Tommy Baldwin som bara kunde styra in bollen.

Tio minuter in på andra halvlek kom trean som var en kopia på första målet. Denna gång var det Paddy Mulligan slog inlägget som Thomas Eriksson oturligt lyckades slå in i egen bur. Peter Houseman gjorde sen fyran, Tommy Baldwin femman och den senare gjorde även det sjätte målet i slutminuterna.

Chelsea-managern David Sexton var belåten efter matchen och gav lite beröm till HBK-spelarna Kurt Hamrin, Tommy Södergren och Roland Fransson. Sune Peterson, som med kort varsel fick hoppa in som tränare till denna match, berömde även Lars-Göran Karlsson och Ingvar Andersson.

Jämte matchreferatet i Hallandsposten stod att tränaren Janne Holmberg inte var på Örjans vall då han dagen före matchen bett om att få annullera sitt kontrakt med HBK. Det var början på ”Ring så spelar vi”-skandalen men det är en helt annan historia…

Söndag 25 juli 1971

HALMSTADS BK - CHELSEA FC  0 - 6

Mål 0-1 Eddie McCreadie, 0-2 Tommy Baldwin, 0-3 Paddy Mulligan, 0-4 Peter Houseman, 0-5 Tommy Baldwin, 0-6 Tommy Baldwin
Publik 8 263

Samtliga bilder är faksimiler från Hallandsposten 24-26 juli 1971. Stora delar av texterna kommer även från Hallandsposten dessa dagar.