Motståndarkollen: Varbergs BoIS

På lördag, den 29 januari, är det återigen dags för en träningsmatch för HBK:s herrlag. De möter då Varbergs BoIS i ett halländskt derby på Söndrums IP. Det är Varbergs första träningsmatch i år. I lördags spelade HBK mot Falkenbergs FF och vann med 2-0 efter mål av Mikael Boman och Villiam Dahlström.
Varbergs BoIS gör i år sin tredje säsong i Allsvenskan och matchen kommer att bli en bra värdemätare för HBK:s herrlag. 

Under ledning av tränare Joakim Persson har Varberg överraskat fotbollssverige de senaste åren. 2018 kom BoIS på kvalplats i Superettan och fick kvala mot Oskarshamns AIK från division 1 Södra. Lagen möttes först i Oskarshamn och då var Oskarshamns AIK det bästa laget och vann med 4-2. Varberg reducerade till 4-2 på övertid och det målet kom att avgöra kvalspelet eftersom Varberg vann hemma med 2-0 och blev kvar i Superettan tack vare bortamålsregeln.

Joakim Persson, tränare i Varbergs BoIS

BoIS tog sedan kommandot tidigt i Superettan 2019 och ledde serien de flesta omgångarna. På slutet gick Mjällby AIF förbi och vann serien. BoIS kom på andra plats och blev det 66:e laget att spela i Allsvenskan.

Första året i Allsvenskan kom Varberg på 11:e plats med 37 poäng och förra året hade de också 37 poäng men då blev det en tionde placering.

Precis, som efter säsongen 2020, har det varit stor omsättning på spelare i Varberg. Hittills har de värvat åtta nya spelare och elva spelare har lämnat.

Den tidigare HBK-målvakten Stojan Lukic hade tänkt att avsluta karriären efter säsongen 2020 men blev övertalad av tränaren Joakim Persson att komma tillbaka och efter EM-uppehållet 2021 var Stojan tillbaka i BoIS-målet. Det blev 20 matcher för honom förra året men nu säger han att det var sista säsongen. Den förre HBK-spelaren Adnan Kojic tillhörde Varberg under förra året men har nu lämnat. I dagens HBK har Thomas Boakye tidigare spelat i Varberg, 2015-17.

Minnesvärd match mellan lagen
Den senaste tävlingsmatchen som HBK vann mot Varbergs BoIS var när lagen möttes i Superettan den 29 september 2019. Vid det här tillfället ledde BoIS Superettan och HBK hade under året avancerat till mitten av tabellen efter att ha legat sist i början av maj. Det var en ”Grindslanten-match”, som lockade 4 689 åskådare till Örjan.


Dusan Djuric jublar efter sitt drömmål som gav 3-1 i hemmamatchen 2019. Bakom jublar den förre Varbergs boIS-spelaren Thomas Boakye.

HBK tog ledningen i den 35:e minuten genom ett fint kontringsmål. Erik Ahlstrand vann bollen på egen planhalva och passade bollen till Dusan Djuric, som med en patenterad krossboll hittade en framrusande Thomas Boakye. Boakye dribblade av sin motståndare och spelade in bollen till Rasmus Wiedesheim-Paul, som kunde peta in 1-0 till HBK. På tilläggstid i första halvlek fick HBK en straff, som Rasmus Wiedesheim-Paul satte säkert i mål. 

Strax efter paus reducerade Varberg till 2-1 men bara tre minuter senare utökade Dusan Djuric HBK:s ledning till 3-1 genom ett drömmål. Han sköt ett skott utanför straffområdet rakt upp i målvaktens högra kryss. Varberg gjorde 3-2 på en straff när det var drygt 10 minuter kvar av matchen. BoIS tryckte på för en kvittering men HBK kunde reda ut anstormningen och vinna matchen.

Varberg hamnade på andra plats när Superettan var färdigspelad och gick upp till Allsvenskan för första gången i klubbens historia. HBK kom till slut på en sjätte plats.

Senaste sex inbördes möten:
2021 Varbergs BoIS – HBK 1 – 0 (Allsvenskan)
2021 HBK – Varbergs BoIS 1 – 1 (Allsvenskan)
2021 HBK – Varbergs BoIS 3 – 3 (Träningsmatch)
2020 Varbergs BoIS – HBK 1 – 2 (Träningsmatch)
2019 HBK – Varbergs BoIS 3 – 2 (Superettan)
2019 Varbergs BoIS – HBK 1 – 0 (Superettan)

Senaste startelvan Varbergs BoIS den 4/12 2021 mot Mjällby AIF (3-4-3) 0-3:
Stojan Lukic – Joakim Lindner, Anton Liljebäck, Hampus Zackrisson – Ryan Moon,    Robin Tranberg, Albin Winbo, Alexander Johansson – Oliver Alfonsi, Des Kunst, Viktor Karlsson

Nyförvärv: 
Ismet Lushaku från AFC Eskilstuna
Eliton Júnior från Red Bull Brasil
Ali Bdeir från BK Olympic
Flamur Dzelili från Oskarshamns AIK
Gustav Bendrik uppflyttad från P19-laget
David Bendrik uppflyttad från P19-laget
Oskar Sverrisson från BK Häcken
Fredrik Andersson från Örgryte IS
Tillbaka från lån:
Rasmus Cronvall från Tvååkers IF 
André Boman från Ullareds IK
Viktor Dryselius från Tvååkers IF


Den förre HBK-spelaren Adnan Kojic har lämnat Varbergs BoIS.

Spelare som har lämnat:
Daniel Krezic till Degerfors IF
Gustav Nordh till Piteå IF
Jean Carlos De Brito till IFK Norrköping
Ryan Moon, ny klubb ej klar
Adnan Kojic, ny klubb ej klar
Stojan Lukic, avslutat karriären
Dean Solomons, ny klubb ej klar
Keanin Ayer till Sandefjord Fotball
Liam Munther, ny klubb ej klar
Nils Bertilsson till Tvååkers IF
Albert Ejupi, ny klubb ej klar

Tränare: 
Joakim Persson, sedan 2018.

Detaljerna
Vad: HBK – Varbergs BoIS   
När: Lördag 29/1 kl. 13.00
Var: Söndrums IP
Domare: Ej offentligt ännu
TV-sändning: hallandsposten.se