"Fritz" ny ansvarig ledare för P16

Efter att tidigare varit assisterande tränare för P16 så har Fredrik "Fritz" Andersson tagit över som huvudansvarig för spelarna födda 2006.
Halmstads BK har, som tidigare redovisats, en mycket framgångsrik ungdomssektion och akademi. I Svensk Elitfotbolls certifiering av de svenska elitklubbarna för 2021 fick HBK fem stjärnor och hamnade på en imponerande åttondeplats i Sverige. Det övergripande målet för akademins arbete är att utveckla spelare till HBK:s A-lag. 

I årets trupp för HBK:s herrlag är det sexton spelare som kommer från den egna akademin. I Allsvenskan 2021 var det i snitt sex akademifostrade spelare i startelvan.

Under några veckor kommer  lagen som tillhör HBK:s Akademi att presenteras. Först ut är P16-laget.  Huvudtränare för laget är Fredrik ”Fritz” Andersson.

Fredrik är i år ny som huvudtränare för P16-laget. Förra året hade han P16-laget tillsammans med Morgan Ljungkvist, som i år arbetar med P19-laget.
- Min fotbollskarriär har jag mest haft i Oskarströms IS, både som spelare och tränare. Det har också blivit spel i BK Astrio och Simlångsdalens IF. Jag har också gått tränarutbildningen UEFA B, som är en utbildning för tränare i distrikts- och förbundsserier.


Fredrik, till vänster, tillsammans med sina tränarkollegor Alexander Nilsson och Tobias Dock vid första träningen i år.

- Det är mitt sjunde år som ungdomstränare i HBK. Första året i HBK var jag tränare för pojkar födda -05, när de var P11. Jag var tränare tillsammans med min namne Fredrik Andersson. Han är också känd som ”Fidde” medan jag ibland kallas för ”Fritz”. 

- På dagarna jobbar jag heltid som platschef på byggföretaget Tage & Söner, berättar Fredrik om sin fotbollsbakgrund och vad han jobbar med.

HBK:s Ungdomssektion och Akademilagen har en stor del av sin verksamhet på Halmstad Arena och där tränar P16-laget också. I truppen är det i år tjugo utespelare och två målvakter. De flesta är födda 2006.
- Vi tränar fyra pass i veckan och tre av dem är fotbollspass, som vi har på Halmstad Arena. Passen är på 90 minuter och då försöker vi få med alla delarna i spelet. Det fjärde passet är ett fyspass, som vi har i gymlokalen på Örjan, säger Fredrik.

Akademilagens tränare har ett nära samarbete och varje måndag har de möte med Johan Bergström, som är utvecklingschef i HBK, och Robert Nordström, som är akademiansvarig i HBK.
- Det är bra möten och då kan vi diskutera olika fotbollsfrågor, som gör att vårt arbete hela tiden utvecklas. Det blir också en koll på att vi tränar på alla moment i spelet, menar Fredrik.

P16 spelar i en Nationell serie. Det finns åtta grupper och HBK spelar i grupp 2 tillsammans med BK Astrio, Falkenbergs FF, Helsingborgs IF, Kinna IF, Kvarnby IK, Landskrona BoIS, Lunds BK, Varbergs BoIS och Ängelholms FF.
- Nästa år kommer det bara bli tre grupper, Norra, Mellersta och Södra, i den Nationella serien för P16-lag. För att komma med i den serien nästa år, ska man komma på plats ett, två eller tre i år. Det är ett mål som vi ska försöka klara.


Pojkar födda 2006 på en lagbild från förra året när de var P15.

Spelarna i laget, som är födda -06, går nu i årskurs 9 och de har under hösten sökt till gymnasiet. Många har sökt till Nationell Idrottsutbildning, NIU, inriktning fotboll eller Lokal Idrottsutbildning, LIU, inriktning fotboll. Utbildningarna, som kombinerar de vanliga programmen med idrottsutbildningen, finns på Sannarpsgymnasiet. 

Att vara tränare för ett akademilag är inget ensamjobb utan varje lag har flera ledare som är knutna till laget. Följande ledare jobbar också med P16-laget:
Tobias Dock, assisterande tränare
Alexander Nilsson, assisterande tränare
Dennis Nilsson, målvaktstränare
Haris Kasic, fystränare