Grattis Niklas Gudmundsson, 50!

En av föreningens stora profiler genom tiderna fyller 50 år och vi höjer på hatten för Niklas Gudmundsson.
Niklas Gudmundsson började karriären i Trönninge IF och kom till HBK:s framgångsrika P71:or som fjortonåring. Som 16-åring kom han med i U-truppen och på hösten blev han tillsammans med nyförvärvet Niklas Alexandersson uppflyttade i A-truppen. Och samma höst kom debuten i näst sista omgången av div. 1 när HBK mötte Oddevold. 

HBK tog steget upp i Allsvenskan och hans allsvenska debut kom sommaren 1989. Inhopp i bortamatchen mot Brage i mitten på juni för 17-årige "Gudis". Det blev ytterligare två inhopp denna säsong men året efter var han ordinarie i laget. 

Han spelade samtliga matcher och i bortamatchen mot AIK i tredje omgången gjorde han sitt första allsvenska mål. Det blev totalt sex denna första ordinarie säsong. 1991 blev ett tungt år med missad mästerskapsserie och sedan åkte HBK ur via Kvalsvenskan. Men för Niklas innebar året även A-landslagsdebut när det var bortamatch mot Polen.

Niklas blev dock historisk då hans kvitteringsmål borta mot Djurgården var HBK:s 1?000:e mål i Allsvenskan. 
Mats Jingblad tog över HBK och det blev genast uppflyttning igen till Allsvenskan. Nu var "Gudis" oftast vänster yttermittfältare, jämfört med tidigare när han spelade på topp. Laget formades och 1995 kom resultatet. 

Det blev cupguld efter att ha vänt 0-1 till 3-1 mot AIK och detta ledde till matcherna mot Parma. En formstark Gudmundsson svarade för två mål denna oktoberkväll uppe i Göteborg där HBK vann med 3-0. Dock hade en varning registrerats fel på "Gudis" och han missade returen nere i Italien. 

Efter säsongen blev han värvad till Blackburn Rovers som var regerande mästare i England. Debuten kom mot Sheffield Wednesday och i laget fanns spelare bl.a. Chris Sutton och legenden Alan Shearer. 

Efter mycket bänknötande (sex matcher i Premier League)  efter en del skadeproblem blev han utlånad till Ipswich Town (10/3) som spelade kvalfinal mot Sheffield United, men trots mål av Niklas blev det ingen uppflyttning. 

Tillbaka i Blackburn, nu med Roy Hodgson som manager, fick han klara besked om att det inte skulle bli så mycket speltid och det slutade med en övergång till Malmö FF sommaren 1997. 

Första året slogs MFF om guldet tillsammans med HBK men Niklas fick två år senare vara med om när laget åkte ur Allsvenskan. I Superettan var han, tillsammans med bl.a. Hasse Mattisson och Zlatan Ibrahimovic, med om att föra upp laget igen, men för Niklas blev det nu spel i Elfsborg. 

Där fick han bl.a. vara med om en dramatisk cupfinal mot AIK som vanns med 12-11 efter straffar men efter två säsonger flyttade han söderut och avslutade karriären i Ängelholms FF. 

Han har senare varit ungdomsledare i både Snöstorp Nyhem FF, BK Astrio, IS Halmia och HBK men har även varit tränare för div. 5-laget IS Örnia. 

Hans son Gabriel spelar numera i franska Lille medan den yngste sonen Johan tillhör HBK:s A-trupp.


NIKLAS GUDMUNDSSON

Född 29 februari 1972. 
Från Trönninge IF 1986, till Blackburn Rovers 1995. 
UEFA-matcher/mål: 3/2. 
Allsvenska matcher/mål: 117/32. 
Kvalsvenskan matcher/mål: 28/11. 
Div. 1-matcher/mål: 14/8. 
Lilla silver 1995, cupguld 1995. HP-Dribblern 1990. 
Allsvensk i Malmö FF 1997-99 (51/5) och IF Elfsborg 2001-02 (19/2). 
Cupmästare med IF Elfsborg 2001. 
OS-spelare 1992 (3/0). 
Landskamper: 7 A, 1 B, 28 U, 23 J, 21 P.