"Puh" kom från egna leden

HBK har fostrat många bra mittbackar under åren och en av dessa är Ulf Jönsson. Han är mer känd under smeknamnet ”Puh”, som han fick när han var liten. 
”Puh” gjorde på 1980-talet 186 allsvenska matcher och spelade sammanlagt 405 A-lagsmatcher under åren i HBK.
- Jag har alltid varit HBK-are och började spela fotboll i HBK när jag var sju år, så jag gick den långa vägen till A-laget, berättar ”Puh”.

Under guldåret 1979 satt han på bänken vid några tillfällen utan att få debutera. Den allsvenska debuten för ”Puh” skedde mot Djurgårdens IF i hemmapremiären 1980 och då bildade han mittbackspar med Bo Mattsson. Det blev 21 matcher under debutsäsongen för ”Puh”.


Lagbild 1983. Ulf Jönsson står i mellersta raden precis bakom tränaren Jan Mak.

- Jag har ett starkt minne från min första match mot IFK Göteborg 1980 på Ullevi. Hasse Selander var skadad, så Roy Hodgson satte mig på mittfältet. Redan efter några sekunder fick jag bollen och kunde passa fram den till ”Lie” Larsson, som snyggt lyfte bollen över målvakten in i mål. Göteborgspelarna och publiken, som knappt hade hunnit sätta sig, blev chockade över vår start. Blåvitt kvitterade senare i matchen, så det blev 1–1, minns ”Puh”.

- Ett annat roligt minne är när vi mötte Göteborg hemma på Örjans vall i september 1982. Sigge, som alltid slog fina passningar och frisparkar, slog en frispark som jag nickade mot mål. Bollen tog i underkanten av ribban och studsade ner mot mållinjen och fångades av Thomas Wernersson. Domaren skrek: ”Spela på” men linjedomaren vinkade för mål. Spelarna i Blåvitt protesterade högljutt men det blev dömt mål. Sedan var det roligt att nästa dag se en bild i Hallandsposten, som visade att bollen var över mållinjen.

”Puh” hade många mittbackskollegor under 80-talet och han spelade bland annat med spelare som Alf Peterson, Tommy Frejdh, Peter Larsson, Mats-Ola Carlsson, Ola Svensson, Tommy ”Hacke” Andersson och Torbjörn Arvidsson.
- Jag tycker att jag hade lätt för att läsa spelet och sedan hade jag ett bra huvudspel. Roy Hodgson sa en gång att jag var Sveriges bästa huvudspelare och det var roligt att höra, säger ”Puh”.


Målskyttarna efter 4-0 hemma mot IK Brage i april 1987. Från vänster Per-Åke Johnsson, Sven-Åke Landgren, Ulf Jönsson och Mats Jingblad.

Efter alla åren i HBK spelade ”Puh” två år i Nyhems BK och därefter var han spelande tränare i Haverdals IF. Han har också varit tränare i olika klubbar.
- Jag var med som hjälptränare när min son spelade i ett av HBK:s ungdomslag och sedan har jag varit A-lagstränare i flera klubbar som Sperlingsholms IF, Vejbyslätts IF, Walldia BK och IS Örnia. I Örnia-laget var det många före detta HBK-spelare som Jesper Mattsson, Tommy Frejdh, Tommy ”Hacke” Andersson, Fredrik ”Fidde” Andersson och Magnus Pettersson. Vi vann serien det året.

Hur följer du HBK idag?
- På TV:n tittar jag på all fotboll, eftersom det är mitt stora intresse. Sedan går jag på HBK:s hemmamatcher med min son och det är bra att HBK nu satsar på de egna talangerna. På Örjans vall träffar jag också gamla lagkompisar och då snackar vi lite och det är kul, säger ”Puh” avslutningsvis.


ULF ”PUH” JÖNSSON

Född  25 december 1958
Från  egen produkt, till  Nyhems BK (1991) 
Allsvenska matcher/mål  186/8
Slutspelsmatcher/mål  4/0  
UEFA-matcher  2/0
Div. 1-matcher/mål  21/3
Vinnare  HP:s Dribbler 1984, Årets kvast 1987
Spelarkarriär  Halmstads BK (–1990), Nyhems BK (1991–1992), Haverdals IF (1993–1994)