Ljung vann dubbla SM-guld

”Lennart Ljung – våran kung” kunde man höra på Örjans vall på 1970-talet när Lennart Ljung stod i HBK:s mål och var med om att vinna HBK:s två första SM-guld.
Lennart växte upp på Gymnasiegatan, en utspark från Örjans vall, och började tidigt spela fotboll i HBK.
- Eftersom jag bodde så nära Örjans vall, så var det enkelt att börja spela fotboll i HBK. Det var i 10-årsåldern som jag började i HBK och det gick snabbt bra för mig. Som 14-åring kom jag med i juniorlaget och där spelade jag bland annat med Tommy Södergren och Rune Petersson, som också blev A-lagsspelare. Min första A-lagsmatch gjorde jag i en träningsmatch 1965 mot Hässleholm och seriedebuten kom i juni 1967 när HBK mötte Varbergs GIF i div. 3, berättar Lennart.

Det blev ytterligare fem matcher under hans första säsong i A-laget. Året därpå, 1968, när HBK vann div. 3, så spelade Lennart 13 raka matcher efter att Jan Johannesson hade stått i inledningen av serien. Vid HBK:s comeback i tvåan 1969 var det Jan Johannesson som stod under våren men Lennart tog tillbaka platsen och var målvakt i de sista tolv matcherna. Efter säsongen flyttade han till Stockholm för att gå på Gymnastik- och idrottshögskolan och utbilda sig till idrottslärare. Då tillhörde Lennart AIK men fick aldrig spela allsvenskt.

Debuten i Allsvenskan kom i HBK-tröjan när Lennart var tillbaka i HBK 1972. Då konkurrerade han med Thomas Eriksson och Lars Nordin om målvaktsplatsen. Både Thomas och Lars fick chansen som förstemålvakt utan att ta den permanent och vid bortamatchen mot AIK i början av juni debuterade Lennart i Allsvenskan. Han fick fortsatt förtroende och missade inte en enda seriematch förrän sommaren 1980 när Stefan Regfeldt tog över målvaktströjan. Då hade Lennart spelat 206 raka seriematcher för HBK vilket är klubbrekord.

- Som målvakt levde jag mycket på min placeringsförmåga och att vara reaktionssnabb. Med Roy Hodgson som tränare så spelade vi med en hög backlinje och då fick jag spela långt ut som en femte back och då fick jag också hantera en hel del frilägen och oftast gick det bra. Jag hade gärna varit lite längre och haft en kraftigare fysik för att ha blivit ännu bättre som målvakt och fått fler chanser i landslaget, menar Lennart, som blev uttagen till landslaget ett antal gånger utan att få spela då en viss Ronnie Hellström var förstemålvakt.

Tanken var att Lennart skulle sluta inför 1981 men Stefan Regfeldt försvann på utlandsjobb och det blev en sista säsong i HBK. Därefter har det blivit många tränaruppdrag för Lennart Ljung.
- Jag har varit A-lagstränare i bland annat Alets IK, Sennans IF, IF Leikin och BK Astrio men framför allt har jag varit målvaktstränare. Det började i HBK redan 1982 och i HBK har jag varit vid olika tillfällen och jag har även varit målvaktstränare i till exempel Malmö FF. Jag fick sedan förmånen att vara målvaktstränare i landslaget. Det började 1994 när Tommy Svensson slutade och jag gjorde min sista match när Erik Hamrén 2009 gjorde sin första landskamp. Sammanlagt blev det 195 landskamper och fem slutspel, säger Lennart och fortsätter:

- Jag kollar på mycket fotboll på TV:n och nu under VM har jag lite sms-kontakt med mina tidigare ledarkompisar från landslaget. Det är kul att fortfarande ha den kontakten. Självklart följer jag HBK:s matcher och är på Örjan när det är hemmamatch och då träffar jag gamla lagkompisar. 

Med vilka ord vill du beskriva föreningen HBK?
- Det är en institution på sitt sätt. En tidlös förening och HBK har alltid varit bra på att anpassa sig efter hur läget ser ut. De senaste åren har HBK haft svårt för att lyfta positionerna eftersom det ofta handlar om en resursfråga och då jämfört med många andra klubbar som har större ekonomiska resurser, menar Lennart.

Vilket är ditt bästa HBK-minne?
- Självklart är det första SM-guldet 1976 och vinsten i Norrköping ett härligt minne men jag väljer när vi vann div. 3 1968 och gick upp i tvåan. Det är för mig det roligaste minnet eftersom jag då stod i mål i många matcher och det var starten för HBK:s framgångar i seriesystemen. Bara tre år senare blev HBK i kvalet klara för Allsvenskan och ytterligare fem år senare vann vi HBK:s första SM-guld, säger Lennart som avslutning.


LENNART LJUNG

Född  13 september 1949
Spelarkarriär Halmstads BK (-1969), AIK (1970–1971), Halmstads BK (1972–1981), Varbergs GIF (1982), BK Astrio (1992)
Målvaktstränare  1982, 1986, 2007–2009, assisterande tränare 1993
UEFA-matcher  2/0
Allsvenska matcher/mål  290/0 
Div. 2-matcher/mål  38/0
Div. 3-matcher  19/0
Vinnare  SM-Guld i HBK 1976 och 1979, HP-Dribblern 1972, seriesegrare i HK Drott 1969 och 1970 
Landskamper  6 J