HBK Akademi på besök hos SS Lazio

När HBK:s äldsta ungdomslag hade en spelfri helg härom veckan passade dess ledare på att åka på en utbildningsresa till den italienska huvudstaden Rom.
På bilden ovan från vänster: Johan Bergström, Stefan Mildaeus, Stefano Pasquinelli och Robert Nordström.

- Gamla Bollklubbare, som är en av våra fina stödföreningar i HBK, ger oss generöst nog ett årligt stipendie som gett oss en grundplåt så vi kunde åka på denna resa, säger HBK:s Akademichef Robert Nordström.


Förutom internt arbete med bland annat ”Blå Tråden” så gavs det också tillfälle för de tretton ledarna att åka ut till storklubben SS Lazios sportcenter för att få en inblick i hur klubben jobbar med sina ungdomar.Ledarna njöt i Rom-solen med Lazios 15- och 16-åringar tränade.

- Vi fick en kontakt med signore Ettore Paolini i Italien som sedan mycket vänligt kunde lotsa oss vidare till Stefano Pasquinelli som är en av Lazios akademiansvariga och de gav oss en heldag med fantastisk gästfrihet på deras träningsanläggning där vi fick utbyta erfarenheter med både honom och lagens ledare och även titta på deras 15- och 16-årslag när de tränade. Stefan Mildaeus (Ungdomsansvarig) fick också kika på deras 11-12-åringar när de hade träning så det var en härlig erfarenhet för oss alla, säger Nordström.Lazios 12-åringar tränade på en annan, mycket blöt, plan. Detta efter ett kraftigt regn kvällen innan.

Förutom att Lazio har en hård gallring bland sina spelare redan vid 12- och 14-års ålder, vad fanns det för skillnader eller liknelser?

- Om vi generaliserar lite så kan man nog säga att träningsinnehållet inte skiljer sig så mycket åt av det vi kunde se och upptäcka, säger Johan Bergström i HBK.


– En lite högre teknisk skicklighet hos deras spelare men där känner vi nog att vi närmat oss de senaste åren och det är något vi får jobba vidare med. Koncentration och hårt jobb är något vi har samsyn med Lazios ledare om som två grundpelare om man som ung spelare vill bli så bra som möjligt.


Fanns det även någon tid för ledarna att upptäcka staden Rom?

- Absolut, det fanns tid för både kultur, historia och god mat, avslutar en nöjd Robert Nordström Rom-utflykten med.


Större delen av gänget valde att besöka bland annat Peterskyrkan i Vatikanstaten.


Från vänster: Alexander Nilsson (P16), Alexander Sakac (P19), Mattias Olofsson (P17), Fredrik Andersson (P16), Stefan Mildaeus (Ungdomsansvarig), Daniel Kaplinski (P19), Tomas Carlsson (P17), Ingvar Andersson (P19), Morgan Ljungkvist (P19), Johan Bergström (Utvecklingschef), Tobias Dock (P16). På bilden saknas Robert Nordström (Akademichef) och Viktor Ljung (P17).


Bland annat stod Colosseum på agendan av sevärdheter man vill se.