Det blev inte riktigt som Peter hade tänkt sig

Peter Wallentin kom som 19-åring från Burseryds IF till HBK. Laget hade då trillat ner i div. 1 och under hösten fick Wallentin chansen och tog den.
Bildcred: Tack till Smålandstenar GoIF för bilden.

Det var hemma i Burseryds IF som Peter Wallentin började sin karriär redan som sexåring. Han visade snabbt sina talanger.
- Jag var 14 år, skulle fylla 15 samma år, när jag fick debutera i A-laget som då spelade i div. 3, säger Peter, som kom med i ungdomslandslagen innan HBK tog över honom.

En annan Burserydare hade då precis tagit steget över till HBK: Mats-Ola Carlsson.
- Han kom tillbaka för en liten sejour innan han gick till IFK Göteborg. Jag tror att jag kom till HBK var för att jag var med i pojklandslaget och att tror att Mats-Ola hade en liten roll i det hela, menar Peter.

Under sitt första år 1988, när man bara hade två avbytare, blev det inte premiär förrän i augusti för Peter. Då i bortamatchen mot Häcken när han fick chans från start. Han fick göra 2-2 målet i början på andra halvlek men till slut blev det en rejäl förlust 3-6. I kommande hemmamatch mot Trelleborg fick han presentera sig rejält och gjorde två mål när HBK vann med 5-2.

- Jag fick spela rätt så mycket den hösten i div. 1 och det gick bra för mig. Vi låg många poäng efter Mjällby men lyckades till slut vinna serien, en fantastisk säsong, minns Peter som under slutdelen av serien spelade på topp med Jonas Dahlgren.

De kommande åren blev det sämre med speltid för den vingsnabbe anfallaren och under sommaren 1992 lämnade han tillsammans med Jim Norlander för spel i Laholms FK.
- Det blev inte riktigt som jag hade hoppats. Mina bästa minnen är från när vi vann ettan men även när jag fick göra ett inhopp mot min barndomslag Liverpool när vi mötte dom. Det var bankett efteråt på Grands och det vara bara Peter Beardsley som inte drack alkohol, skrattar Peter.

Själv beskriver han sig som en ganska kvick spelare med hyfsad högerfot.
- Jag saknade en vänsterfot.

Efter ett halvår i LFK flyttade han till Smålandsstenar och började spela i Burseryd igen.
-Det blev två år i div 4-5 innan jag spelade i Gislaveds IS i fyra år. Sen jag gick tillbaka till Burseryd som spelande tränare fram till jag var 35 år.

Numera är han tränare för Smålandsstenars GoIF sedan fyra år tillbaka. I år har han haft sonen Otto i laget. Sonen hade efter tre säsonger i IF Elfsborg flyttat hem igen.
- Han har fått suget tillbaka och det är tveksamt om han spelar i Smålandsstenar nästa år.

Han har fortfarande kontakt med Mattias Hed (Karlsson) och hade länge det även med Anders Smith. Han försöker följa HBK men som seniortränare lägger man ner mycket tid på sitt lag.
- Tyvärr är det alldeles för lite. I år blev det ingen match på Örjans vall men någon match på tv, avslutar Peter Walletin, som till vardags arbetar på försäljningskontoret på Weland AB i Smålandsstenar.


PETER ”WALLE” WALLENTIN 

Född  13 augusti 1968. 
Klubbkarriär  Burseryds IF (-1987), Halmstads BK (1988-92), Laholms FK (1992), Burseryds IF (1993-94), Gislaveds IS (1995-98), Burseryds IF (1999-2003)
Allsvenska matcher/mål  8/0. 
Kvalsvenskan matcher/mål  1/0. 
Div. 1-matcher/mål  13/5. 
Landskamper  1 J, 15 P.